Fabrica Ford Craiova nu mai prelungeşte contractele pentru o parte dintre muncitorii angajați pe o perioadă determinată

Fabrica Ford Craiova nu mai prelungeşte contractele pentru o parte dintre muncitorii angajați pe o perioadă determinată
Foto InquamPhotos / Adel Al Haddad

Fabrica Ford din Craiova a anunțat că o parte dintre contractele individuale de muncă pe perioadă determinată ale unor angajaţi nu vor mai fi prelungite. Ana Maria Timiş, purtătorul de cuvânt al uzinei, a invocat cererea din piață. Se întâmplă în contextul în care criza generată de epidemia de coronavirus a lovit puternic sectorul auto.

Fabrica Ford din Craiova renunță la mai mulți angajați

Ford a anunțat că nu va prelungi contractele pe perioadă determinată ale mai multor angajați, dată fiind cererea din piață.

„Compania noastră revizuieşte constant nevoile de angajare pe baza cererii pieţei şi a eficienţei procesului de producţie. Având în vedere situaţia actuală a industriei în care operăm, confirmăm faptul că o parte dintre contractele individuale de muncă pe perioadă determinată ale unor angajaţi de la fabrica Ford din Craiova nu vor fi prelungite”, a declarat Ana Maria Timiş, purtătorul de cuvânt al fabricii Ford, citată de Agerpres.

Activitatea fabricii a fost întreruptă mai multe săptămâni în contextul epidemiei de coronavirus și a măsurilor de restricție adoptate pentru a preveni răspândirea agresivă a bolii. Blocarea practic a economiiilor, cauzată de pandemie, a avut ca rezultat prăbușirea cererii inclusiv pe piața auto.

Pe 4 mai, Ford a reluat preducția în principalele sale uzine din Europa, iar pentru uzina de la Craiova a anunţat că va relua activitatea în mod etapizat.

La începutul anului 2020, Ford Craiova anunța că are în plan atingerea unui nou record în ceea ce privește producția, cu peste 1.000 de vehicule construite pe zi, câte unul la fiecare 67 de secunde, însă pandemia de coronavirus a dat peste cap aceste estimări.

Ford Craiova și-a reluat activitatea după două luni de pauză cauzată de epidemia de coronavirus

La jumătatea lunii martie, uzina Ford de la Craiova, la fel ca fabrica Dacia de la Mioveni, și-a întrerupt activitatea, ca măsură de prevenție în contextul epidemiei de COVID-19. Decizia s-a încadrat în trendul european al marilor furnizori de automobile.

După două luni de pauză, fabrica Ford și-a reluat activitatea, pe 18 mai. 4.700 dintr-un total de 6.300 de angajați s-au întors la serviciu, cu respectarea unor reguli stricte privind distanțarea socială și siguranța sanitară. Angajații poartă măști și viziere.

Caz de COVID-19 la uzina Ford

În ciuda măsurilor speciale luate, la finele lunii mai, în uzina din Craiova a fost confirmat un caz de coronavirus.

O angajată a fost testată pozitiv la o clinică privată din oraș. Toți colegii care au intrat în contact direct cu femeia au stat 14 zile în izolare la domiciliu.

„Vom monitoriza situația și ne vom conforma instrucțiunilor autorităților locale, în timp ce vom continua să punem în aplicare protocoalele de siguranță ale Ford, cu scopul de a preveni răspândirea COVID-19”, transmiteau reprezentanții fabricii, la acea vreme.

BNR, despre efectele crizei COVID-19 asupra sectoarelor din economie

Banca Națională a României a identificat 17 sub-sectoare economice ce pot fi puternic afectate de criza coronavirusului și 17 sectoare care pot fi afectate într-o manieră moderată. Industria auto a fost inclusă în prima categorie.

BNR se așteaptă la o contracție severă a economiei româneşti în trimestrul II. Mai anticipează, de asemenea, o scădere a investițiilor și o accentuare a inegalităților sociale. Cele mai vulnerabile categorii sunt reprezentate de cei cu abilități mai scăzute și de tineri.

Nivelul de incertitudine privind evoluția pandemiei este la maxim istoric.

Ultima oră
00:08 - Alexandru Rafila: PSD nu poate să aibă doar Ministerul Sănătății într-un moment atât de greu. Ar fi boicotat de Dan Vîlceanu. Cum să rezolvi o criză fără să ai resurse?
00:05 - Lora nu mai poate să facă fața emoțiilor: „A murit cu mine”
23:59 - Alexandru Rafila (PSD) cere o lună de „solidaritate națională” împotriva pandemiei: Dacă ne ținem serios de treabă, putem obține imunitatea colectivă spre sfârșitul anului
23:57 - Emma Raducanu, elogiată de către Simona Halep: „Poate să intre în top 10 WTA foarte repede”. Ce i-a atras atenția în mod special fostului lider mondial
23:40 - Marea Britanie: Supermarketurile ascund rafturile goale cu poze cu legume și fructe. „Mmmm, fotografii delicioase cu sparanghel” (FOTO)
23:40 - Alexandru Cicâldău, gol pentru Galatasaray în derby-ul cu Beșiktaș. Internaționalul român a reușit o performanță fără precedent după decembrie 2015 (FOTO, VIDEO)
23:27 - Cosmin Natanticu, pus în fața unei alegeri decisive. Eliza: „Mi s-au promis lucruri și nu s-au mai întâmplat”
23:15 - Pepe, din nou îndrăgostit. A fost surprins de paparazzi cu noua iubită și noul bolid de lux (FOTO)
23:07 - Octavian Jurma: Agresivitatea bolii în ultima vreme face medicii și specialiștii în boli infecțioase să suspecteze că am putea avea de-a face în România cu o nouă variantă Delta (VIDEO)
23:02 - Haos după impunerea certificatului verde COVID pentru accesul în instituții: „Mi-a spus să depun online. Ce e aia?“