Ford recheamă în service sute de mii de SUV-uri: Problemele se referă la gama Explorer

Ford recheamă în service sute de mii de SUV-uri: Problemele se referă la gama Explorer
Un Ford Explorer în 24 iunie 2019, la Fabrica din Chicago unde sunt asamblate modelele de SUV Explorer și Lincoln Aviator ale constructorului american. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Jose M. Osorio

Constructorul american Ford recheamă în service aproape 755.000 de automobile SUV din populara sa gamă Explorer, în urma a șase incidente înregistrate în America de Nord pe fondul unor probleme legate de direcție. Compania auto a precizat că rechemările se referă la modele din perioada 2013-2017.

Ford recheamă în service sute de mii de SUV-uri din gama Explorer

Reprezentanții Ford notează că „vehiculele afectate pot manifesta un zgomot puternic, o manevrabilitate neobișnuită” sau pot avea o roată din spate nealiniată corespunzător, transmite CNN.

Compania americană a explicat că vehiculele s-ar putea confrunta cu blocarea circulației sferice în jurul axei transversale, ceea ce ar putea duce la diminuarea semnificativă a controlului direcției, sporind astfel riscul de accidente.

Potrivit Ford, rechemarea vizează un total de 774.696 de vehicule, printre care 676.152 în America de Nord și 59.935 în China. Restul se află în Europa, America de Sud și pe alte piețe internaționale.

Notificarea proprietarilor va începe în săptămâna cu 23 august, iar dealerii auto vor inspecta și vor înlocui părți acolo unde situația o impune. Modelele rechemate au fost construite între 2012 și 2017, la fabrici din Chicago și Rusia.

În plus, compania a anunțat vineri și alte două proceduri de rechemare – de dimensiuni ceva mai mici. Sunt vizate 34.939 de modele 2020-2021 ale camioanelor F-350 Super Duty din cauza unor probleme de sudură, respectivă 40.995 de modele 2020-2021 ale vehiculelor Lincoln Aviator din cauza unor probleme legate de baterie.

În ianuarie 2021, Ford demara o campanie de rechemare și mai amplă, care a vizat trei milioane de vehicule și care a fost determinată de o solicitare emisă de administrația americană pentru siguranța traficului, care ceruse înlocuirea airbag-urilor defecte produse de grupul nipon Takata. La acel moment, procedura se referea la mai multe modele ale constructorului american, dar și la o serie de vehicule Mazda.