Guvernul pregătește modificarea majoră a Codului rutier. Propunerile MAI avansează pe circuitul de avizare. Ce trebuie să știe șoferii români

Guvernul pregătește modificarea majoră a Codului rutier. Propunerile MAI avansează pe circuitul de avizare. Ce trebuie să știe șoferii români
Foto simbol: Pixabay

Ministerul Afacerilor Interne propune modificarea majoră a Condului rutier, într-o inițiativă menită să scadă numărul accidentelor rutiere. Proiectul de ordonanță care vine să înăsprească sancțiunile actuale și să introducă unele noi a fost pus în dezbatere spre finele lui 2021 și a ajuns acum în atenția Guvernului Ciucă, notează Avocatnet.ro.

Propunerile MAI pentru modificarea Codului rutier avansează pe circuitul de avizare

În linii mari, proiectul de OUG se referă la mecanismele de penalizare pentru încălcarea legii și va permite sancționarea condusului agresiv, va amenda mult mai drastic mersul pe banda de urgență a autostrăzilor. În plus, potrivit inițiativei, șoferii care au obținut permisul în alte țări și care comit infracțiuni rutiere aici nu vor putea să mai conducă mașini pe drumurile publice din România.

Pentru comportamentul agresiv în trafic, proiectul stabilește amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei. În plus, cei care întorc pe autostradă sau care merg pe contrasens vor risca să primească, pe lângă amendă, și sancțiunea suplimentară de suspendare a dreptului de a conduce pe o perioadă de 120 de zile.

Chiar și mersul pe banda de urgență a autostrăzilor va fi sancționat ceva mai dur. Șoferii care vor face acest lucru vor risca amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 lei – față de 580-725, marja în care variază cuantumul la ora actuală.

Totodată, proiectul vine să mărească perioada de suspendare pentru nerespectarea regulilor la traversarea șinelor de tren. Mai mult, va pedepsi mai aspru chiar și depășirile neregulamentare, șoferii riscând o amendă între 870 și 1.160 lei, dar și o suspendare a permisului pe o perioadă de 60 de zile.

Nu în ultimul rând, potrivit proiectului, depășirea cu peste 70 km/h a limitei legale de viteză va atrage după sine o suspendare a exercitării dreptului de a conduce de 120 de zile.

Șoferii riscă puncte de penalizare și dacă nu trag frâna de mână sau nu lasă mașina „în viteză” atunci când staționează pe un drum public.

Urmăriți B1TV.ro și pe