În multe cazuri, prețurile RCA au explodat după o decizie ASF. Ce spun brokerii și ce li se recomandă șoferilor încadrați ca asigurați cu risc ridicat

În multe cazuri, prețurile RCA au explodat după o decizie ASF. Ce spun brokerii și ce li se recomandă șoferilor încadrați ca asigurați cu risc ridicat
Foto simbol: Pixabay

Prețurile la asigurarea RCA sunt nejustificat de mari pentru mulți șoferi, fiind încadrați ca asigurați cu risc ridicat fără să le spună cineva că au dreptul legal de a primi o poliță mai ieftină, iar simulările brokerilor, consultate de HotNews.ro, arată că prețurile au crescut și mai mult după o modificare legislativă făcută recent de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Începând din 8 septembrie, asiguratorii RCA sunt obligați să prezinte separat în ofertele RCA cât din prețul final al poliței de asigurare auto reprezintă cheltuieli de distribuție și cât este de fapt prima de asigurare, care trebuie să fie aceeași pentru persoanele asigurate cu același risc.

Potrivit ASF, modificarea a fost făcută după discuții cu oficialii Comisiei Europene pentru rezolvarea procedurii de infrigement deschise împotriva României pentru nereguli pe piața RCA.

ASF susține că practicarea de către asiguratorii RCA a unor prime în funcție de canalul de distribuție utilizat de către potențialul asigurat a fost solicitată inclusiv de Consiliul Concurenței, precum și că legislația europeană nu permite intervenția statelor membre asupra nivelului primelor practicate de către asiguratori și asupra modului de calcul al acestora.

În multe cazuri, prețurile RCA au explodat după decizia ASF

În teorie, prețurile ar fi trebuit să scadă după decizia ASF, dar în foarte multe situații au crescut.

Sub protecția anonimatului, brokerii de asigurare reclamă acum că „schimbarea normei nu face decât să permită asigurătorilor să includă toate costurile de distribuţie pe care le au în prima netă, iar ei sunt nevoiți să vândă mai scump pentru că peste prima netă trebuie adăugat comisionul pentru serviciile lor”.

„Cu alte cuvinte, cine cumpăra RCA acum de la brokeri (cei care fac acum 93% din vânzările RCA) suportă și costul de vânzare al clientului care cumpără de la asigurător – din sediul asigurătorului sau din online”, spun ei.

Aceștia au transmis către HotNews.ro mai multe simulări de prețuri RCA în București, iar ele arată că, în multe cazuri, prețurile au explodat după data de 8 septembrie.

În plus, cele mai mute oferte sunt peste prima RCA stabilită de lege pentru asigurații cu risc ridicat.

„Teoretic ideea era ca prețurile RCA să scadă. ASF se bătea cu pumnii în piept că de asta bagă prima neta. Ce sens are prima neta dacă au crescut tarifele? Foarte multe oferte sunt peste prima de asigurat cu risc ridicat. Cu siguranță asiguratorii au adaugat costuri suplimentare în prima netă. Tarifele sunt duble în momentul ăsta față de normalitate.

Că sunt influențate și de prima neta într-o măsură mai mare sau mai mică trebuie să ne spună ASF. Eu susțin că înainte de aplicarea primei nete doar 30% din asigurați se încadrau la clienți cu risc ridicat ( mult oricum), dar acum 90% din piață e cu risc ridicat”, a spus un broker din asigurări, sub protecția anonimatului, pentru HotNews.ro.

Potrivit HotNews, dacă din ofertele RCA primite ai cel puțin 3 prime de asigurare pe 12 luni, fără decontare directă, mai mari decât prima RCA de risc ridicat, atunci ești asigurat cu risc ridicat și e bine să te adresezi Biroului Asigurătorilor Auto, care, în maxim 20 de zile, va desemna un asigurător RCA care să-ți dea RCA la nivelul primei de risc ridicat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`