Industria de autoturisme se prăbușește în Rusia. Oamenii cumpără mașini second-hand din Japonia

Industria de autoturisme se prăbușește în Rusia. Oamenii cumpără mașini second-hand din Japonia
Sursa Foto: Vitaliy Belousov/Sputnik

Vânzările de autoturisme noi s-au prăbușit în 2021 Rusia cu 59%, după ce prețurile au crescut cu aproximativ 17%, potrivit reuters.com. Dealerii de mașini s-au reorientat rapid către automobilele second-hand din Japonia, în condițiile embargoului european. Rușii le cumpără pe bandă rulantă, chiar dacă au volan pe dreapta. Exporturile totale de mașini second-hand din Japonia către Rusia au fost cele mai mari înregistrate din ianuarie 2009, potrivit datelor guvernamentale. Rușii preferă mașinile vechi de aproximativ 5 ani de la Toyota, Mazda, Nissan și Mitsubishi.

Producția internă de autoturisme, după ieșirea marilor constructori a ajuns la 450.000 de unități, cel mai scăzut nivel din 1991, anul căderii URSS. Mașinile rulate au ajuns să reprezinte acum 75% din tranzacții, în condițiile în care, în 2021 reprezentau doar jumătate din piață. Și pe segmentul uzatelor prețurile au crescut cu 14%.

Un oficial al Asociației Exportatorilor de Autovehicule Rulate din Japonia a sugerat un alt motiv pentru care rușii au cumpărat vehicule japoneze second-hand.

Rușii au o istorie în care nu au încredere în guvernul lor sau în moneda lor și au tendința de a converti banii în apartamente, mașini sau alte bunuri în perioadele de criză”, a spus oficialul, adăugând că mașinile japoneze, având în vedere reputația lor de fiabilitate, sunt mai puțin probabil să se devalorizeze.

Urmăriți B1TV.ro și pe