Manevra care salvează vieți: Care este mâna cu care trebuie să deschizi portiera când ești în interiorul autoturismului (VIDEO)

Manevra care salvează vieți: Care este mâna cu care trebuie să deschizi portiera când ești în interiorul autoturismului (VIDEO)
Sursa foto: Freepik @fanjianhua

O măsură simplă de siguranță rutieră a devenit virală pe internet, după ce a dus la salvarea mai multor vieți în Țările de Jos. Este vorba despre manevra supranumită „Dutch Reach” și presupune deschiderea portierei de către șoferi din interiorul autoturismului cu mâna dreaptă. Explicația este foarte simplă: atunci când folosești mâna stângă, ai tendința de a nu te uita în jur și faci acest gest din obișnuință. Astfel, poți lovi un biciclist, un pieton, altă mașină sau chiar îți poți pierde brațul, dacă ești lovit de un vehicul mare.

În schimb, atunci când folosești mâna dreaptă, gest total opus celui instinctiv, execuți o mișcare de rotire a capului care îți permite să vezi și în oglindă, în geam și în jurul mașinii și să eviți un posibil accident.

Desigur, este valabil dacă mașina are volanul pe partea stangă. Dacă acesta este poziționat pe partea dreaptă, este recomandat ca șoferul să deschidă portiera cu mâna stângă, astfel încât să poată avea vizibilitate.

Cu ce mână să deschizi portiera dacă ești pasager?

Dacă ești pasager, cel mai bine este să-ți folosești mâna cea mai îndepărtată de ușă pentru a-ți crea o rotație a corpului care să-ți permită să ai suficientă vizibilitate. Deci, dacă ești pe scaunul pasagerului din dreapta față, folosiți mâna stângă în locul celei drepte.

Urmăriți B1TV.ro și pe