Marian Godină, despre accidentele din România: „Prevenția nu funcționează la noi. Pentru a civiliza șoferii, e nevoie de bâtă, nu de vorbăraie”

Marian Godină, despre accidentele din România: „Prevenția nu funcționează la noi. Pentru a civiliza șoferii, e nevoie de bâtă, nu de vorbăraie”
Foto: Marian Godină / Facebook

Marian Godină susține că în România se produc atât de multe accidente rutiere, multe mortale, deoarece legislația este prea blândă. Experiența sa de polițist la Rutieră i-a demonstrat că prevenția nu funcționează în cazul șoferilor români și că pur și simplu e nevoie ca amenzile să fie foarte mari ca „bizonii” din trafic să se potolească.

Godină, despre cauzele accidentelor din România

„Ne place sau nu, prevenția nu funcționează la noi, nu suntem astfel concepuți. De fapt, cred că nicăieri nu au fost responsabilizați șoferii prin prevenție. In Germania nu te previne nimeni să mergi frumos, dar știi că dacă nu o faci, vei scoate bani frumoși din buzunar, de cele mai multe ori fără să intri in contact cu vreun polițist”, a scris Godină, pe blogul său.

În opinia sa, faptul că nu avem autostrăzi e un motiv în plus pentru o legislație mai aspră. Legile ar putea fi relaxate pe măsură de infrastructura e îmbunătățită.

„Pentru a civiliza șoferii și a-i tempera, dar mai ales pentru a-i proteja pe cei care chiar circulă regulamentar, e nevoie de bâtă, nu de vorbăraie. Metaforic vorbind, desigur. Deși polițiștii sunt in deficit numeric, o legislație puternică ar putea face ca numărul accidentelor să scadă dramatic”, a mai scris Godină.

Acesta a mai precizat că dacă oamenii își doresc cu adevărat să se simtă în siguranță pe șosele, ar trebui să susțină creșterea amenzilor și înăsprirea drastică a legislației: „Uitați de radare la vedere și prevenție, morții de care auzim zilnic sunt dovada că așa nu funcționează”.

„Mașini civile cu polițiști în civil care să filmeze pe autostradă și să-l oprească pe berbecul care stă la un metru în spatele tău, deși ai peste 100km/h. Oprit, amendat și permis reținut. Stai, tată, pe bară, măcar o lună, lasă-i să circule pe ăia de vor să ajungă întregi acasă. Vrei să faci contestație? Fă! Dar când îți vine in instanță filmarea clară cu ce ai făcut, plătește, tati, tot deranjul, să te usture.

Așadar, dacă ar fi după mine, aș iniția un proiect de lege astfel încât atunci când ieși pe drum cu mașina și ai chef de făcut talente, să nici nu știi de unde apare amenda, radarul, filmarea, camera. In ghiveci, in tomberon, în boscheți, oriunde să se ascundă, dar să îl asigure pe cel care își iubește viața că bizonii sunt scoși din trafic rapid”, a mai scris Marian Godină, pe blogul său.