Mașinile electrice s-ar putea scumpi din cauza războiului din Ucraina și a crizelor din ultimii ani

Mașinile electrice s-ar putea scumpi din cauza războiului din Ucraina și a crizelor din ultimii ani
Foto simbol: Pixabay

Crizele din ultimii ani și cu precădere războiul din Ucraina ar putea genera o scumpire a mașinilor electrice. Spre exemplu, problemele legate de achiziția de nichel, pentru care Federația Rusă era una dintre surse, complică procesul de producție a bateriilor, potrivit Profit.ro.

Mașinile electrice s-ar putea scumpi din cauza războiului din Ucraina

Industria auto a mizat foarte mult pe scăderea treptată a prețului de producție pentru bateriile mașinilor electrice, cu speranța că în câțiva ani acestea vor fi la fel de accesibile precum cele cu combustie. Industria conta pe o producție tot mai mare care să înceapă să faciliteze micșorarea prețurilor la materiile prime.

Experții consideră că războiul din Ucraina a blocat complet procesul, având în vedere că una dintre substanțele esențiale pentru producția de baterii este nichelul, care se găsește din belșug în Rusia, dar al cărui preț se va majora rapid.

Războiul a creat o criză și la nivelul producției de cabluri din Ucraina, ceea ce va contribui de asemenea la creșterea prețului.

Neonul, o substanță folosită la producția de semiconductori, va pune iarăși presiune pe lanțurile de aprovizionare din industrie, consideră experții.

Aceste componente sunt tot mai scume și, pentru a putea să a acopere costurile, producătorii auto vor fi nevoiți să majoreze prețurile automobilelor, chiar dacă acestea deja se scumpiseră în ultimul an.

Unii vorbesc despre posibilitatea ca industria auto din China să profite de această oportunitate pentru a dobândi avantaje în fața competitorilor din Occident, având în vedere că relațiile sino-ruse vor permite celor două țări să aibă acces la materii prime sub embargo.

Urmăriți B1TV.ro și pe