O mașină a familiei Ceaușescu este scoasă la licitație cu un preț de pornire de 500 de euro. Autoturismul a fost un dar de nuntă pentru Zoia Ceaușescu

O mașină a familiei Ceaușescu este scoasă la licitație cu un preț de pornire de 500 de euro. Autoturismul a fost un dar de nuntă pentru Zoia Ceaușescu
O mașină a familiei Ceaușescu este scoasă la licitație cu un preț de pornire de 500 de euro. Sursa foto: Artmark

O mașină a familiei Ceaușescu este scoasă la licitație în București. Este vorba despre un Renault sport, achiziționat în urmă cu 40 de ani și are un preț de pornire de 500 de euro. Autoturismul ar fi fost dăruit de Nicolae și Elena Ceaușescu fiicei Zoia, cu ocazia căsătoriei acesteia.

Licitația va avea loc pe 19 mai, iar alături de exemplarul care a aparținut Zoiei Ceaușescu, sunt scoase la licitație alte 6 mașini circumscrise genului.

Mașina familiei Ceaușescu, scoasă la licitație

Mașina a fost comandată de la Uzinele Reault din Franța după vânzarea unui autoturism Mercedes, cu două locuri, proprietatea Zoiei. După 1989, automobilul a fost pus sub sechestru de către procuratura generală.

7 ani mai târziu, printr-o ordonanță a procuraturii, s-a dispus încetarea urmării penale și restituirea bunurilor personale. Autoturismul, care are în licitație un preț de pornire de 500 de euro, a fost folosit doar pentru deplasări în afara Bucureștiului, potrivit unui comunicat emis de Artmark.

Alături de aceste exemplar, vor fi scoase la licitație alte 6 mașini circumscrise genului intrat în mode de „modern classics”, modele istorice, provenind din colecțiile unor pasionați sau din patrimoniile unor instituții.

Cea mai valoroasă apariţie este un exemplar Maserati Quattroporte, care are preţul de pornire de 15.000 de euro.

Maşina, sinonimă cu sedanurile de lux, a fost realizată în 1980 într-o ediţie limitată de doar 2133 de modele, iar piesa din licitaţie are numărul 606. Este cunoscut faptul că specificaţiile Maserati Quattroporte din 1980 pentru motor au fost impresionante pentru epocă, iar interiorul maşinii, care poate găzdui confortabil 5 persoane pentru călătorii scurte sau lungi, a fost descris, la vremea lui, drept „o simfonie a luxului somptuos”.

„Licitaţie de Eleganţă”

În cadrul evenimentului „Licitaţiei de Eleganţă” din 19 mai, ce se va desfăşura doar pe platforma online Artmark Live, vor fi scoase la licitaţie, pentru preţul de pornire de 8.000 de euro, fiecare, şi un Fiat 124 Spider din 1973, un Chevrolet Silverado din 1977, dar şi un elegant Mercedes decapotabil, model SL380, produs doar între anii 1981-1985. Pentru preţul de pornire de doar 5.000 de euro va fi scoasă la licitaţie şi „bijuteria albastră”, un exemplar de Pontiac Trans Am Firebird, maşină sport produsă în 1987 într-o ediţie de asemenea limitată, având motor de Corvette.

Iubitorii de maşini pot testa până pe 19 mai, data Licitaţiei de Eleganţă, modele rare expuse în curtea Palatului Cesianu-Racoviţă, cu programare prealabilă, şi pot depune oferte pentru piesele de colecţie prin intermediul unui cont activ deschis pe www.artmark.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe