Poliția Română atrage atenția: Când circuli PE bicicletă, nu traversa carosabilul PE TRECERILE PENTRU PIETONI!

Poliția Română atrage atenția: Când circuli PE bicicletă, nu traversa carosabilul PE TRECERILE PENTRU PIETONI!

Poliția Română a emis pe site-ul lor oficial un comunicatpe 29 mai în care transmit biciliștilor normele de siguranță pe care aceștia trebuie să le respecte și abaterile pe care aceștia trebuie să le evite.

Printre multele recomandări precum cunoașterea regulilor de circulație și echiparea corespunzătoare, poliția atrage atenția și asupra faptului că atunci când circuli pe bicicletă, nu traversezi carosabilul pe trecerile de pietoni, un fapt mai puțin știut de cetățeni.

Comunicatul emis de Poliția Română vine în contextul recentului scandal în care o femeie a fost amendată cu 1740 de lei în timp ce se îndrepta spre farmacie, pentru că nu avea sisteme de iluminat la bicicletă și nici buletinul la ea.

De asemeni, polițiștii au aplicat peste 3000 de sancțiuni în ultima săptămână bicicliștilor, dintre care 2000 de avertismente, pentru abateri de la legislația rutieră.

"Poliția Română recomandă celor care circulă pe drumurile publice cu bicicleta:

Pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, trebuie să ai vârsta minimă de 14 ani, să cunoşti regulile de circulaţie și să fii echipat corespunzător;

Când circuli PE bicicletă, nu traversa carosabilul pe trecerile pentru pietoni!

Bicicletele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie prevazute cu dispozitiv de frânare eficace, cu un sistem adecvat, funcțional, de direcție și cu sistem de avertizare sonoră.

De asemenea, bicicleta trebuie să fie echipată, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în față, cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare.

Totodată, trebuie echipată cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roți, care, în mișcare, formează un cerc continuu.

Înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, redu viteza, asigură-te temeinic şi acordă prioritate de trecere celorlalți participanți la trafic.

Înainte de a schimba direcţia de mers, mai ales spre stânga, asigură-te temeinic – din faţă şi din spate – că nu se apropie niciun autovehicul.

La schimbarea direcţiei de mers, chiar daca ai prioritate de trecere, asigură-te că ceilalţi participanţi la trafic au înţeles intenţia ta!

Este interzis să circuli cu bicicleta pe drumurile publice acoperite cu polei, gheață sau zăpadă.

Circulă cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci când vă deplasați în grup, numai în coloană, câte unul.

Nu circula cu bicicleta sub influența băuturilor alcoolice;

Poartă cască de protecţie. Îți poate salva viața.

Circulând cu bicicleta, nu te agăța de vehicule aflate în mers.

Copilul în vârstă de până la 7 ani poate fi transportat pe bicicletă de un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcție cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat", se arată în comunicatul emis de Poliția Română.