Prețurile la RCA ar putea crește. Cum arată efectele falimentului City Insurance

Prețurile la RCA ar putea crește. Cum arată efectele falimentului City Insurance
Foto: Pixabay.com

Autoritatea de Supraveghere Financiară intenționează să majoreze contribuțiile plătite la stat de către asigurători, în special în contextul generat de situația falimentului de la City Insurance. ASF propunere o creștere de la 1% la 2,5% a contribuției la la Fondul de Garantare a Asiguraților, organism ce trebuie să plătească acum daunele șoferilor asigurați de City, scrie Economedia.ro.

În aceste condiții, și companiile de asigurări ar putea decide creșterea prețului la RCA.

ASF propune majorarea cotei de contribuție de la 1% la 2,5%

Autoritatea de Supraveghere Financiară propune creșterea contribuției de la 1% la 2,5%. Măsura ar urma să fie luată începând cu luna februarie 2022.

„Având în vedere obiectivul ASF privind apărarea drepturilor asiguraţilor, precum și contextul excepțional generat de situația City Insurance, se propune o intervenție legislativă privind cotele de contribuţie datorate de asigurători Fondului de garantare a asiguraţilor, pentru a asigura în permanență resursele necesare pentru efectuarea plăților către creditorii de asigurări”, după cum se arată în propunerea ASF, potrivit sursei citate mai sus.

ASF a majorat cota de contribuție la Fondul de Garantare al Asiguraților, ultima dată, odată cu falimentul Astra Asigurări, însă ulterior ea a fost micșorată.

Majorarea ar putea conduce la scumpiri la RCA

Cota pentru FGA în cazul asigurărilor de viață nu va fi majorată și rămân neschimbate și cotele de contribuție la Fondul de rezoluție pentru asigurători, ale căror fonduri se utilizează conform rezoluției.

Majorarea cotei de contribuție plătite de către asigurători la FGA ar putea conduce la creșterea prețului la RCA, mai ales dacă companiile vor trimite să transfere această nouă taxă către clienții care încheie noi polițe.

Imediat după falimentul City Insurance, prețurile la RCA au înregistrat o creștere de aproximativ 25% – 40%, majorare ce i-a afectat pe clienții companiei. Compania fusese acuzată în trecut că ar fi ținut prețurile la asigurările RCA extrem de jos comparativ cu restul pieței.

Urmăriți B1TV.ro și pe