Prima mașină electrică românească, lansată la Cluj. Premierul României s-a urcat la volan

Prima mașină electrică românească, lansată la Cluj. Premierul României s-a urcat la volan
Sursa Foto: Facebook/Nicolae Ionel Ciucă

Prima mașină electrică de concepție integral românească a fost prezentată joi, la Cluj Napoca. Mașina 100% electrică are o autonomie estimată la 350 km, iar cele două motoare dispuse, experimental, pe roțile din spate o fac să zboară pe șosea cu o viteză de până la 140 km/h.

La eveniment au participat premierul Nicoale Ciucă și primarul Emil Boc.

Prima mașină electrică 100% românească, prezentată la Cluj

Autoturismul a fost conceput și construit în întregime în România, cu o investiție de 500.000 de euro. Mașina va fi produsă, într-o primă etapă, la Cluj și are câteva elemente de design inovatoare: motoarele electrice sunt amplasare pe roțile din spate, pentru a economisi spațiu, dar și oglinzi „digitale”, care proiectează pe bord imaginile filmate cu două camere „retrovizoare”, informează stirileprotv.ro.

Premierul Nicolae Ciucă s-a urcat la volan și s-a arătat foarte interesat de performanțele motorului și de finisajele acestei „mașini a viitorului”.

„Am văzut astăzi, la Cluj-Napoca, o mașină a viitorului, E-car Concept. Acest prototip de mașină electrică este rezultatul ingeniozității, talentului, spiritului novator și cercetării la nivel înalt ale echipei Newcar4future si specialiștilor din Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca”, a transmis premierul Nicolae Ciucă într-o postare pe Facebook.

„Este nevoie să continuăm proiectele care încurajează achiziționarea de mașini electrice, inclusiv prin programe guvernamentale, iar faptul că acestea câștigă teren de la an la an este un bun semnal”, a mai adăugat acesta.

Finanțarea construcției prototipului a fost asigurată de investitori privați, precum și din proiecte europene.

Prototipul nu are încă un nume și a fost prezentat in premieră la un eveniment de inovare, în prezența premierului României. Producția prototipului, de la primele schițe până la execuție, a durat peste 4 ani, potrivit sursei citate.

Urmăriți B1TV.ro și pe