Proba practică pentru permisul auto, susținută fără polițistul examinator / Senatul a adoptat proiectul de lege

Proba practică pentru permisul auto, susținută fără polițistul examinator / Senatul a adoptat proiectul de lege
Sursa foto: Pixabay

Un proiect care propune reglementarea profesiei de examinator auto autorizat și deschiderea acesteia de către persoane din afara Ministerului Afacerilor Interne a fost adoptat de Senat, luni, 6 februarie. Proiectul vine ca o soluție pentru actualele probleme din sistem.

Proba practică pentru permisul auto poate fi dată și fără polițistul examinator

În prezent, numărul polițiștilor examinatori este insuficient, motiv pentru care perioadele între finalizarea cursurilor și programarea datelor care pot fi susținute probele sunt foarte mari. De asemenea, candidații acestei probe prezintă un disconfort psihologic în prezența agenților de poliție, potrivit inițiatorilor proiectului de lege.

Obligativitatea prezenței instructorului la proba practică este dorită pentru a oferi un plus de corectitudine în punctare și de confort pentru candidat, potrivit dcnews.ro.

„Iniţiativa legislativă propune schimbarea paradigmei modului de examinare în cadrul probei practice a candidaţilor pentru obţinerea permisului de conducere, în prezent realizată exclusiv de către ofiţeri şi agenţi de poliţie din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare autovehiculelor. Astfel, propunerea legislativă defineşte profesia de examinator, aceasta putând fi exercitată de orice persoană care corespunde criteriilor de calificare, parcurge stagiul de formare iniţială şi susţine cu succes examenele de absolvire, iar ulterior este dispusă să urmeze activităţi şi cursuri periodice de formare continuă. Considerăm că este momentul ca nu numai meseria de instructor să poată fie recunoscută ca profesie de sine stătătoare, ci şi cea de examinator”, se arată în expunerea de motive.

Inițiatorii proiectului legislativ vor ca orice persoană care îndeplinește condițiile inițiale poate deveni examinator dacă demonstrează abilități și competențe suficiente și experiență n conducerea altor autovehicule decât cele de categoria B – cum ar fi examinarea pentru obţinerea permiselor de categoria C, D, Tr, Tv.

Urmăriți B1TV.ro și pe