Producția unei mașini electrice, mai poluantă decât în cazul automobilelor pe diesel sau benzină. Comparație între nivelurile emisiilor de carbon

Producția unei mașini electrice, mai poluantă decât în cazul automobilelor pe diesel sau benzină. Comparație între nivelurile emisiilor de carbon
Foto simbol: Pixabay.com

Producătorii de automobile promit investiții de miliarde pentru a dezvolta mașini prietenoase cu mediul, dar producția lor nu este lipsită de emisii de carbon. Euronews a realizat o comparație între autovehiculele electrice cu baterii (BEV) și cele care au motoare cu combustie internă (ICE).

Comparație între nivelurile emisiilor de carbon de la mașinile electrice și cele pe diesel sau benzină

Extracția, rafinarea, transportul și fabricarea bateriilor litiu-ion reprezintă un proces care consumă foarte multă energie, ceea ce înseamnă că emisiile sunt mai mari în faza de producție a unui autovehicul BEV decât a unuia ICE.

Deși procesul de fabricație pentru mașinile ICE nu se ridică la acel nivel de emisii, are și el o amprentă de carbon semnificativă.

Reuters relata în acest an că Volkswagen și Toyota intenționează să atingă neutralitatea la carbon (emisii zero) până în 2050, iar Hyundai Motor Group a anunțat că Hyundai Motor și Kia „accelerează eforturile” în acest sens.

Toate autovehiculele noi de la Mercedes-Benz vor ajunge la emisii zero de dioxid de carbon pe întregul lanț valoric până în 2039, iar General Motors speră să atingă neutralitatea până în 2040 la nivelul produselor și a operațiunilor sale globale.

În schimb, compania suedeză Polestar vrea să producă o mașină cu emisii nete zero până în 2030, prin identificarea și eliminarea tuturor emisiilor de carbon, de la extragerea materiilor prime și până la încheierea ciclului de viață.

Producția unei mașini BEV presupune semnificativ mai multe emisii, dar pe șosea o mașină ICE continuă să emită dioxid de carbon, în timp ce în cazul unui automobil electric singurele emisii sunt particulele de la anvelope și frâne.

Beneficiile asociate unei mașini BEV se vor înmulți pe măsură ce rețeaua electrică devine mai verde, dar chiar și în prezent un astfel de autovehicul condus în Polonia, cu o baterie produsă în China, emite cu 37% mai puțin dioxid de carbon decât cele pe benzină.

Materiile prime necesare pentru producția de baterii reprezintă unul dintre factorii cheie din prețul mașinilor electrice și motivul pentru care sunt în continuare mai scumpe decât cele cu motoare cu combustie internă.

Pe măsură ce tehnologia avansează, vor apărea alternative la sistemul litiu-ion.

Un pas important pentru reducerea emisiilor de pe ciclul de viață a unei mașini electrice este reciclarea sau reutilizarea bateriilor.

În orice caz, există probe covârșitoare că, într-un ciclu de viață, o mașină electrică este responsabilă pentru mai puțin emisii cu carbon decât una cu motor cu combustie internă și, prin urmare, este mai bună pentru mediu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`