Programul Rabla 2022. Anul acesta, se pot casa două autovehicule. Bonusul total va ajunge până la 16.500 de lei

Programul Rabla 2022. Anul acesta, se pot casa două autovehicule. Bonusul total va ajunge până la 16.500 de lei
Foto: Tanczos Barna / Facebook

În urma unei conferințe de presă, ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunţat că luna viitoare vor fi lansate programele Rabla Clasic şi şi Rabla Plus, bugetul de anul acesta depășind suma de 1.2 miliarde de lei. De asemenea, ministrul Barna a subliniat că până la finalul lunii va fi încheiată analiza ce are în vedere dosarele depuse anul trecut, pentru accesarea de vouchere prin cele două programe, Rabla Clasic și Rabla Plus.

Noutăți în programele Rabla Clasic și Rabla Plus

”Per total, au fost aprobate la finanţare în jur de 80.000 de autoturisme care au fost cumpărate deja sau vor fi cumpărate prin Rabla Clasic şi Rabla Plus. Este o creştere semnificativă faţă de anii anteriori, pentru că am suplimentat de două ori bugetul celor două programe, am ajuns la un buget de peste un miliard de lei pe anul 2021 şi contribuţia programului pentru întinerirea parcului auto a devenit şi mai importantă şi mai mare prin acest buget. În 2022 vom lansa acest program la începutul lunii februarie. Este, după mulţi ani, primul an când programul se lansează la începutul anului. (…) de asemenea, este prima dată când planificăm implementarea celor două programe pe trei ani”, a transmis Tánczos Barna.

De asemenea, ministrul a transmis că predictibilitate şi implementarea unor politici publice ce vor ajuta ca, până în anul 2026, peste 250.000 de autovehicule mai vechi de 15 ani vor fi scoase din circulație de pe drumurile publice.

”Vom asigura, în 2022, cel mai mare buget pe care l-a avut vreodată Rabla Clasic şi Rabla Plus şi acest buget va fi de peste 1,2 miliarde de lei. Este de asemenea, prima dată când închidem anul precedent în luna ianuarie, este prima dată când toate cererile depuse în cursul anului precedent, până la sfârşitul lunii ianuarie vor fi analizate, aprobate, cele care nu sunt complete respinse, cele care sunt complete – aprobate şi vor intra în finanţare”, a adăugat ministrul.