Tarifele RCA percepute șoferilor ale căror mașini sunt înmatriculate în zona București – Ilfov sunt printre cele mai mari din țară. La stabilirea acestora, asigurătorii iau în considerare riscul crescut de accidente rutiere.
Valoarea polițelor de asigurare auto obligatorii (RCA) este stabilită după reglementări impuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Mai nou, instituția a introdus o nouă metodă de calcul, în funcție de zona în care este înmatriculat vehiculul asigurat. Astfel, pentru fiecare zonă (județ) sunt luate în considerare statisticile privind frecvența cu care se produc evenimente rutiere care necesită plăți pentru daune.
În București și Ilfov sunt înmatriculate în jur de 1,5 milioane de vehicule. Ceea ce, statistic vorbind, implică o frecvență mai ridicată a accidentelor rutiere. Pe cale de consecință, conform reglementărilor ASF, și polițele RCA sunt mai scumpe. Iar acest lucru este de natură să provoace nemulțumiri șoferilor autohtoni.
Astfel, în cazul șoferilor cu vârste sub 30 de ani, tarifele de referință, propuse de ASF, pentru această zonă, ajung până la 4.355 de lei pe an pentru o mașină de peste 300 kW. Prin comparație, în alte județe valoarea asigurării este cu peste 1.000 de lei mai mică.
Diferențele sunt destul de mari și pentru alte categorii de șoferi. În București, șoferii cu vârste cuprinse între 41 și 50 de ani plătesc, pentru RCA, între 1.748 de lei și aproape 3.000 de lei. În alte județe, pentru aceeași categorie, tariful este cuprins între 1.036 și sub 1.800 de lei.
Soluția reducerii tarifelor RCA, în cazul șoferilor din București – Ilfov, este relativ simplă și la îndemână. Ei pot scăpa de prețurile mari înmatriculându-și vehiculele în alte județe, unde prețurile percepute sunt mai mici. Este un artificiu similar celui la care apelau șoferii, în trecut, pentru a scăpa de taxa de primă înmatriculare percepută în România.
La vremea respectivă șoferii își înmatriculau vehiculele în Bulgaria vecină, unde nu exista o astfel de taxă.
După același exemplu, un șofer care locuiește în București, dar provine din alte județe, își pot înmatricula vehiculele acolo. Astfel, vor beneficia de tarife mai mici la RCA, decât cele practicate în Capitală. Practica este legală, iar pe termen lung, ar putea deveni tot mai populară.
Aceasta cu atât mai mult cu cât, mulți bucureșteni provin din alte județe și au cunoștințe sau rude care îi pot ajuta cu procedurile de înmatriculare.