Anunț ŞOC: Ce se va întâmpla cu mașinile Dacia în această iarnă! Șoferii români trebuie să afle asta!

Anunț ŞOC: Ce se va întâmpla cu mașinile Dacia în această iarnă! Șoferii români trebuie să afle asta!

Decizie şoc luată în privinţa companiei Dacia: dacă la iarnă va fi prea frig, producătorul auto ar putea rămâne fără gaze naturale!
Cel puţin aşa prevede un proiect de hotărâre de guvern, pus în dezbatere publică de Ministerul Energiei.

Pe lângă Dacia, altor 10 mari consumatori li se va întrerupe furnizarea de gaze naturale: Electrocentrale (Elcen) Bucureşti, termocentrala Petrom de la Brazi, termocentrala Romgaz de la Iernut, Colterm CET Centru Timișoara, Azomureş Târgu Mureş, Chemgas Slobozia, Viromet Victoria, Electrocentrale Galaţi, Electrocentrale Constanţa şi Termoficare Oradea.
Toţi aceştia sunt definiţi, în proiect, ca fiind consumatori întreruptibili de siguranţă, scrie focus-energetic.ro.

Pragul de consum considerat relevant pentru întreruptibilitate a fost stabilit la nivelul de 10.000 mc/h.

Având în vedere ponderea în piața internă de gaze naturale pe care o acoperă furnizorii E.ON, Engie România, Petrom și Romgaz, au fost considerate relevante valorile raportate de către aceștia privind atât consumul, cât și nominalizarea clienților finali potențial întreruptibili din portofoliul propriu, care au solicitat o cantitate medie zilnică de gaze naturale mai mare de 10.000 mc/h, pentru perioada noiembrie 2018 – martie 2019.

În situaţie de criză, pe perioada nivelului de urgenţă, Ministerul Energiei poate dispune utilizarea combustibililor alternativi (inclusiv prin utilizarea stocurilor de produse petroliere), precum şi măsurile în legătură cu realizarea stocurilor de siguranţă ale Sistemului Electroenergetic Naţional în ceea ce priveşte combustibilii şi volumul de apă din lacurile de acumulare pentru perioada 1 noiembrie 2018 – 31 martie 2019; furnizorii care nu au încheiate contracte cu clienți protejaţi vor pune la dispoziţia celorlalţi furnizori cantităţile de gaze naturale necesare acoperirii consumului clienţilor protejaţi; furnizorii care au încheiate contracte cu clienți protejaţi şi care dispun de gaze naturale suplimentare consumului clienților protejaţi din portofoliul propriu vor pune la dispoziţia altor furnizori care au în portofoliu clienţi protejaţi și/sau clienţilor protejaţi cantităţile de gaze naturale necesare acoperirii consumului acestora; măsuri privind identificarea clienţilor întreruptibili de siguranţă și utilizarea acestora în situații de criză.

Planul de urgenţă a identificat 5 cauze ce pot conduce la apariţia unor situaţii de criză.

Scenariul 1 al Ministerului Energiei se referă la “defecţiuni pe direcţiile de transport din import” (defecţiuni în sisteme de transport, altele decât sistemul naţional de transport, înainte de preluarea cantităţilor din import de gaze naturale în sistemul naţional de transport).

Scenariul 2 – “Defecţiuni tehnice în Sistemul Naţional de Transport (defecţiuni în SNT la preluarea cantităţilor de gaze naturale din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale, respectiv din depozitul cu cea mai mare capacitate de extracţie zilnică).

Scenariul 3 – “Dezechilibre în activitatea de înmagazinare a gazelor naturale” (defecţiuni ale echipamentelor de suprafaţă aferente activităţii de înmagazinare anterior preluării cantităţilor de gaze naturale din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale în sistemul naţional de transport).

Scenariul 4 – “Condiţii meteo extreme” (valori foarte scăzute ale temperaturii, respectiv temperatură medie sub -15 grade C, pe perioada sezonului rece, pe intervale mai mari de timp, de cel puţin 7 zile, fără defecţiuni tehnice în sistemul naţional de transport, sisteme de transport import şi dezechilibre în activitatea de înmagazinare a gazelor naturale). Ultimul scenariu.

Scenariul 5 se referă la “Sistarea furnizării de gaze naturale din Federaţia Rusă către UE” (sistarea furnizării de gaze naturale din import nedeterminată de existența unor defecţiuni tehnice în sistemele de transport).

Potrivit Ministerului Energiei, cel mai greu ca fi în cazul scenariilor 2 şi 3, la temperaturi sub -15 grade C, timp de 48 de ore: atunci va fi un deficit de aprovizionare de circa 20 milioane metri cubi de gaze naturale pe zi.

Într-o zi normală de iarnă, România consumă circa 50 – 55 milioane mc de gaze/zi, cantitate ce poate fi uşor acoperită din surse interne. Când, însă, este foarte frig, consumul intern poate ajunge la 70 milioane mc de gaze pe zi.

Ultima oră
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)
20:04 - Operatorii feroviari privați resping acuzațiile lansate de ministrul Cătălin Drulă: „Să nu ne mai chemați la astfel de întâlniri folosite numai pentru a vă crea o imagine în fața presei”
19:34 - Marea Britanie acuză Iranul pentru atacul asupra petrolierului din strâmtoarea Hurmuz, incident soldat cu moartea a doi navigatori, un român și un britanic
19:06 - Doar 7.330 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Peste 4,85 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă de la debutul campaniei
18:45 - Elisabeta Lipă, despre premiile sportivilor medaliați: La noi, statul suportă grosul, dar afară au sponsori care le asigură un trai decent toată viața dacă reușesc să cucerească titlul olimpic (VIDEO)
18:26 - Elisabeta Lipă, pe B1 TV: Nu există niciun plan de investiții, fiecare ne descurcăm cum putem. Avem copii talentați, dar ei trebuie descoperiți, finanțați și îndrumați către sportul de înaltă performanță (VIDEO)
17:50 - Pfizer și Moderna au majorat prețurile la vaccinurile furnizate către UE. Cât costă o doză și cât ar urma să încaseze producătorii de seruri anti-COVID-19 în 2022, conform estimărilor de moment
17:18 - Siegfried Mureșan, la Vrancea: E foarte important ca în următorii patru ani România să fie condusă conform voinței PNL
17:01 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Alimentația de sezon, ce putem să consumăm ca să ne simțim mai bine și să ne hidratăm (VIDEO)
16:33 - Klaus Iohannis, la „Săptămâna Haferland”: Ca stat profund atașat idealurilor de diversitate și unitate europeană, România este locul în care diversitatea etnică, religioasă și culturală este respectată (VIDEO)