Șoferii români care au permis provizoriu eliberat în Regatul Unit sunt în pericol să rămână pietoni

Șoferii români care au permis provizoriu eliberat în Regatul Unit sunt în pericol să rămână pietoni
A continuat să conducă fără carnet pentru a nu își pierde locul de muncă: este vorba despre un agent de vânzări din Alba care a condus peste 6.400 de kilometri cu mașina firmei, deși avea permisul suspendat

Un electrician din Avrig a avut ghinionul să stabilească felul în care se vor soluționa de acum înainte toate cazurile în care românii sunt prinși de polițiștii din țară în timp ce conduc cu permis provizoriu eliberat în Regatul Unit.

Se pare că Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că actul provizoriu din Marea Britanie nu echivalează cu un permis de conducere valabil în România, notează realitatea.net.

Motivul pentru care mulți șoferi români pot rămâne fără permis de conducere

Având în vedere că deciziile pronunțate de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept al Înaltei Curți sunt obligatorii pentru toate instanțele, românii prinși în țară cu premise provizorii eliberate în Marea Britanie vor fi acuzați de conducere fără permis valabil, pentru care riscă între 6 luni și 3 ani de pușcărie.

Este și cazul lui Constantin Stoica, care a fost deja condamnat în primă instanță, pe data de 9 februarie 2022, la pedeapsa de 1 an de închisoare cu suspendare, după ce polițiștii l-au prins pe data de 06.10.2015, pe raza localității Scoreiu, județul Sibiu, în timp ce conducea cu un permis provizoriu, emis de autoritățile din Londra în anul 2012. Bărbatul le-a spus polițiștilor că are rezidență în Marea Britanie.

Din adresa I.G.P.R. – Centrul de Cooperare Polițieneasca Internațională rezultă faptul că permisul de conducere provizoriu eliberat de autorităţile din Londra, la care inculpatul face referire, nu este valabil în afara teritoriului Marii Britanii.

Văzând că nu îț ajută cu nimic permisul de Marea Britanie, șoferul le-a prezentat polițiștilor unul din Portugalia, cu privire la care autoritățile au stabilit că era fals, așa că s-a ales cu o nouă infracțiune la dosar, cea de uz de fals.

Urmăriți B1TV.ro și pe