Șoferii vor putea să vadă online istoricul sancțiunilor primite de la Poliția Rutieră. Ce prevede proiectul de lege?

Șoferii vor putea să vadă online istoricul sancțiunilor primite de la Poliția Rutieră. Ce prevede proiectul de lege?
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Senatul României a votat un proiect de lege care prevede ca șoferii să aibă dreptul să vizualizeze online, pe o platformă, întregul istoric al sancțiunilor privind regimul de circulație, precum și amenzile sau punctele de penalizare primite.

Șoferii vor putea vedea online istoricul sancțiunilor primite

„Poliţia Română va asigura accesul titularului permisului de conducere la istoricul sancţiunilor sale privind regimul circulaţiei pe drumurile publice pe baza unui cont creat de acesta în aplicaţia informatică reglementată prin Ordinul ministrului Afacerilor de Interne 141/2014 privind evidenţa permiselor de conducere reţinute şi a sancţiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule sau tramvaie. Dreptul de acces la istoricul sancţiunilor titularului permisului de conducere se limitează la vizualizarea datelor, generarea şi descărcarea unui certificat în format electronic, (…) la momentul solicitării de către titularul permisului de conducere”, se arată în propunerea legislativă iniţiată de un grup de parlamentari PNL, PSD, USR şi UDMR, notează g4media.ro.

În condițiile în care proiectul de lege va trece și de Camera Deputaților, care este for decizional și va ajunge în Monitorul Oficial acesta ar simplifica la maximum procedura prin care un șofer își poate afla istoricul rutier.

În prezent, istoricul sancţiunilor privind regimul circulaţiei pe drumurile publice se eliberează numai la cerere, la sediul serviciului Poliţiei Rutiere din judeţul care are în evidenţă conducătorul auto, în termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii cererii.

„Posibilitatea de a verifica punctele de penalizare primite este absolut necesară în condiţiile în care, potrivit legislaţiei rutiere, la cumulul a cel puţin 15 puncte de penalizare conducătorilor auto li se suspendă dreptul de a conduce un autovehicul. Poliţia rutieră deţine evidenţa tuturor sancţiunilor aplicate conducătorilor auto şi aceştia nu au, în prezent, acces direct la toate sancţiunile pe care le-au primit de a lungul timpului, atât în cazul amenzilor, cât şi în cazul punctelor de penalizare”, se mai arată în proiectul de lege.

Urmăriți B1TV.ro și pe