Stații de încărcare destinate mașinilor electrice vor fi instalate în toate clădirile noi din Marea Britanie

Stații de încărcare destinate mașinilor electrice vor fi instalate în toate clădirile noi din Marea Britanie
Stație pentru mașini electrice / Foto: Michael Fousert (Unsplash.com)

De anul viitor, clădirile noi din Marea Britanie vor fi obligate să-și instaleze stații de încărcare destinate mașinilor electrice, în conformitate cu un act legislativ ce urmează să fie anunțat astăzi de către Boris Johnson, informează Reuters, citat de către Agerpres.

145.000 de stații noi de încărcare

În urma acestei măsuri, cel puțin 145.000 de stații de încărcare urmează să fie instalate în fiecare an, până în 2030, când autoturismele ce funcționează pe bază de carburant fosil vor fi interzise pe teritoriul Regatului Unit.

Această măsură va avea în vedere atât locuințele rezidențiale, cât și cele non-rezidențiale, în această categorie intrând supermarketurile și clădirile de birouri. De asemenea, această măsură se va aplica și clădirilor ce trec prin ample procese de renovare.

Potrivit informațiilor guvernului britanic, această măsură face parte din strategia Regatului Unit pentru a ajunge la zero emisii de carbon până în 2030.

România, la coada Europei în ceea ce privește stațiile de încărcare pentru mașinile electrice

În prezent, entitățile private care vor să-și monteze stații de încărcare electrică nu pot beneficia de finanțare. Programul este finanțat integral pentru unitățile administrativ-teritoriale.

„Și în PNRR sistemul este tot pentru unități administrativ-teritoriale și primării. Interesul (pentru stațiile de încărcare electrică – n.r.) este mare, fondurile există, vom avea cele 18.000 de stații de încărcare”, a conchis Taczos Barna.