Toyota și Honda anunță cele mai mari creșteri salariale după decenii, ca să țină pasul cu cea mai mare inflație din ultimii 40 de ani

Toyota și Honda anunță cele mai mari creșteri salariale după decenii, ca să țină pasul cu cea mai mare inflație din ultimii 40 de ani
Toyota a declarat că va satisface cererile sindicatelor privind salariile și bonusurile, salariile urmând să crească cel mai mult în ultimii 20 de ani, sursă foto: captură YT

Giganții japonezi din industria auto, Toyota și Honda, spun că au convenit să acorde muncitorilor lor din țară cele mai mari creșteri salariale din ultimele decenii.

Rata inflației din Japonia a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani

Acestea sunt cele mai recente firme care fac parte din a treia cea mai mare economie a lumii și care au majorat salariile în ultima perioadă, pe măsură ce prețurile cresc.

Cifrele oficiale publicate luna trecută au arătat că rata inflației din Japonia a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani.

Acest lucru a pus presiune asupra întreprinderilor și autorităților pentru a ajuta oamenii, în condițiile în care puterea lor de cumpărare se reduce.

În fiecare an, firmele japoneze poartă discuții salariale cu sindicatele timp de săptămâni întregi înainte de a-și anunța deciziile în jurul jumătății lunii martie.

Constructorii auto nu au precizat de ce anunțurile din acest an au fost făcute mai devreme decât de obicei.

Miercuri, Toyota a declarat că va satisface cererile sindicatelor privind salariile și bonusurile.

Koji Sato, noul președinte al Toyota, a declarat că speră ca această măsură să aibă un impact pozitiv asupra întregii industrii auto din Japonia și „să conducă la discuții sincere între sindicate și conducerea fiecărei companii”.

Între timp și Honda a declarat pentru BBC că a răspuns solicitărilor sindicatelor privind creșterile salariale și bonusurile.

Compania a declarat că va majora salariile cu 5%, marcând cea mai mare creștere din 1990 încoace și peste rata inflației din Japonia.

La începutul acestui an, premierul Japoniei, Fumio Kishida, a cerut firmelor să majoreze salariile pentru a ajuta persoanele care se luptă cu creșterea prețurilor.

În ianuarie, proprietarul lanțului de magazine de modă Uniqlo, Fast Retailing, a declarat că va majora salariile personalului din țara sa de origine cu până la 40%.

În ultimele luni, inflația din întreaga lume a crescut îngrijorător pe fondul războiului din Ucraina care a dus la creșterea prețurilor la energie.

În decembrie, prețurile de bază ale prețurilor de consum din Japonia au crescut cu 4% față de anul precedent, dublu față de nivelul țintă al băncii centrale și la cea mai mare rată din ultimii 41 de ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe