Un milion de şoferi români trebuie să îşi reînnoiască RCA-ul de urgenţă

Un milion de şoferi români trebuie să îşi reînnoiască RCA-ul de urgenţă
Foto: Pixabay

Un nou avertisment pentru toţi şoferii români cu asigurări auto la City Insurance. Aceștia trebuie să-și reînnoiască asigurările curând, având doar două săptămâni la dispoziție, iar după data de 11 mai vor expira polițele emise de City Insurance, aflate în faliment.

Șoferii mai au termen două săptămâni

În cazul unor controale în trafic există riscul ca șoferii să primească amenzi din partea autorităților. Șoferii mai au termen două săptămâni să îşi reînnoiască poliţa obligatorie. Acest fapt s-a produs deoarece pe 9 februarie Tribunalul Bucureşti a emis procedura falimentului City Insurance şi de atunci a existat un termen de 90 de zile de valabilitate a acestor poliţe RCA.

În situaţia în care unele persoane au poliţă RCA emisă de City Insurance şi doresc  să fiţi depăgubiţi, trebuie să depună o cerere la Fondul de Garantare a Asiguraţilor. La acest fond au fost depuse până acum 17.400 de cereri şi au fost făcute plăţi până la jumătatea acestei luni în valoare de 150 de milioane de lei.

Prețurile RCA au scăzut și cu până la 20% la câteva dintre cele mai importante societăți de asigurare din România, care gestionează în total portofolii de minim 3,5 milioane de șoferi, arată datele de vânzări ale brokerilor, potrivit Economica.

Scădere bruscă a prețurilor RCA

După falimentul City Insurance din septembrie 2021 prețurile crescuseră în continuu și ajungeau la majorări medii de 50% și vârfuri de creștere de până la 100%, în cazul camioanelor, de exemplu, sau al șoferilor tineri care conduc mașini cu motoare mari.

Informațiile Economica arată că societățile Euroins, Groupama, Omniasig și Generali au operat ieftiniri medii de 15%.

Liderul absolut al pieței este Euroins, cu aproximativ 40% din vânzările totale de RCA la finalul lui 2021. După falimentul City Insurance, Groupama a ajuns să dețină o cotă de piață de 15-20%, fiind a treia în domeniu, ca vânzări. Omniasig s-a mișcat mai greu pe acest segment în ultimul an, iar Generali nu mai este interesată de ani de zile de RCA și are o cotă de piață foarte redusă.

Potrivit Economica, surse din piață susțin că ar urma să opereze ieftiniri și Allianz Țiriac, liderul pieței de asigurări și al doilea nume din RCA, fiind practic singura societate care nu a operat schimbări de tarife de mai bine de jumătate de an, când City încă nu falimentase.

Ministerul Finanțelor lansase în discuție și un proiect de plafonare a prețurilor RCA, însă inițiativa a fost primită cu reacții negative din zona brokerilor și a societăților de asigurare. Chiar și așa, în condițiile în care prețurile continuau să crească, mai ales în zona vehiculelor comerciale de transport, varianta plafonării rămâne de actualitate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:32 - Real Madrid a câștigat UEFA Champions League pentru a 14-a oară și își consolidează supremația în fotbalul european. Finala cu Liverpool, tranșată prin golul lui Vinicius
23:47 - Rusia poate fi oprită doar prin forță, spune liderul negociatorilor ucraineni / Volodimir Zelenski crede că trebuie discutat direct cu Vladimir Putin, din moment ce restul oficialilor ruși „sunt niște nimeni” în țara lor
23:25 - Lucian Heiuș, despre controlul uriaș de la „Dragonul Roșu”: Am decis ca inspectorii de la Antifraudă să sigileze depozitele pe care le găsesc cu obloanele trase. În jumătate de oră toate au fost deschise (VIDEO)
22:58 - Șeful ANAF, despre controalele și campaniile de prevenție din țară. Lucian Heiuș: Nu o să trimit niciodată controlul la un profesor, dar și el să înțeleagă că e normal să plătești un impozit pentru veniturile din meditații (VIDEO)
22:24 - Lucian Heiuș, noul președinte ANAF: Vrem să creștem conformarea voluntară și să reducem evaziunea fiscală, un flagel al economiei românești care pare că se accentuează tot mai mult (VIDEO)
21:57 - Startul finalei UEFA Champions League, amânat cu peste 30 de minute. Probleme la accesul pe Stade de France din Paris
21:52 - Drept la replică. Nordis Group spune că nu se pune problema insolvenței și că solicitarea depusă de Weststart este „nejustificată”: „Nu ne afectează lichiditatea și stabilitatea companiei”
21:34 - Ciprian Teleman, primul mesaj oficial după demisia din USR, cea mai recentă controversă din partid: „Nu am vrut să fie public dar a devenit public”
21:17 - Mesaj RO-ALERT în Capitală. Avertizare de ploi abundente și torențiale: „Evitați deplasările și luați măsuri de adăpostire și autoprotecție!” (FOTO)
21:00 - Sorana Cîrstea, părăsită?! Mesaje incendiare între Ion Țiriac Jr. și Ileana Lazariuc, în văzul tuturor (FOTO)