BNR vede o inflație mai mare la finalul anului. Mugur Isărescu: Niciodată nu s-au dus atât de repede costurile la energie în prețurile finale / Majorările au fost de amploare, mai ales la gaze naturale

BNR vede o inflație mai mare la finalul anului. Mugur Isărescu: Niciodată nu s-au dus atât de repede costurile la energie în prețurile finale / Majorările au fost de amploare, mai ales la gaze naturale
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat că BNR vede pentru finele acestui an o inflație de 16%. Amintim că rata anuală a inflației a scăzut la 15,3% în octombrie.

Acesta a mai precizat că din 2005 până în prezent niciodată nu s-au dus atât de repede costurile la energie în prețurile finale.

Isărescu a mai spus că activitatea economică s-a menținut ridicată în tot semestrul I al anului, una din cele mai ridicate din toată Uniunea Europeană, dar pentru partea a doua anului e previzibilă o temperare.

Mugur Isărescu despre prețuri și inflație

„La începutul anului m-am exprimat că cu prețul la energie nu e de glumă, pentru că se duc repede în alte prețuri. Sunt componentă cvasi-permanentă în aproape toate costurile.

Am mai trăit noi la Banca Națională asemenea creșteri de costuri care vin din mișcări la prețul energiei. Acum am luat date din 2005 până în prezent. Concluzia noastră e că niciodată nu s-au dus atât de repede costurile la energie în prețurile finale.

De ce credem că s-a întâmplat acest lucru? În trecut a fost mai degrabă prețul la petrol. Acum le avem pe toate. Și petrol, și gaze naturale și energie electrică. În trecut erau mai limitate. Acum majorările au fost de amploare, mai ales la gaze naturale.

Urmează să vedem dacă o eventuală plafonare de bază în echilibrul piețelor la energie electrică, la gaze naturale sau la țiței va avea efecte pozitive asupra indicelui prețurilor de consum”, a declarat Mugur Isărescu, potrivit Economedia.

Acesta a mai susținut că suntem pe locul 10 în UE la capitolul inflație, deasupra noastră fiind inclusiv țări care sunt în Zona Euro.

Pentru finele anului, BNR anticipează o inflație de 16%. Mugur Isărescu a susținut că prognoza nu include hotărârile pe care le-a luat Guvernul vineri: „În prognoză au fost încorporate doar măsurile de plafonare a prețurilor la energie în vigoare la momentul aprobării raportului, pe 8 noiembrie. La sfârșitul acestui an vedem o inflație mai mare decât în prezent, în jur de 16%”.

„Dacă unele prețuri ale energiei, ale gazelor se vor duce în jos, e posibil să avem o evoluție mai bună, să intrăm mai repede în intervalul țintit. Dacă avem prelungirea războiului, cu efecte puternice în ce privește aprovizionarea cu energie, cu o iarnă dificilă, traiectoria se schimbă”, a mai explicat acesta.

Ce a spus Isărescu despre activitatea economică

„Activitatea economică s-a menținut ridicată, în tot semestrul I al anului curent, una din cele mai ridicate din toată UE.

Dar pentru partea a doua anului este previzibilă o temperare în linie cu evoluțiile și pe plan internațional și cu impactul recesionist pe care îl are și inflația, pe de o parte și, pe de altă parte, întărirea politicii monetare”, a mai afirmat guvernatorul BNR.

Urmăriți B1TV.ro și pe