Detaliile la care trebuie să te uiți când achiziționezi o mașină second – hand. Ce trebuie să știi mereu înainte să cumperi

Detaliile la care trebuie să te uiți când achiziționezi o mașină second – hand. Ce trebuie să știi mereu înainte să cumperi
Bordul unei mașini / Foto: Pixabay.com

Peste 350.000 de mașini second-hand au fost vândute, în România, doar în 2020. Variantele la mâna a doua sunt preferate din numeroase motive de români, dar aduc și o serie de capcane, mai ales dacă nu știi ce le ar fi bine să fii atent atunci când faci achiziția.

Nu de puține ori șoferii s-au trezit cu mari surprize după ce au achiziționat o mașină second – hand. Unele dintre cele mai întâlnite probleme sunt fie piese schimbate sau defecte, ori kilometrajul afișat nu este cel real.

La ce trebuie să fii atent când cumperi o mașină second – hand

Urmele de uzură sunt importante atunci când achiziționezi o mașină la mâna a doua. Mai mult decât atât, distanța dintre elementele caroseriei este și ea importantă și mai ales să fie una uniformă.

Urme de uzură, care trebuie să existe pe orice mașină, și în al doilea rând, liniile acestea care se numesc lufturi, distanța dintre elementele caroseriei, trebuie să se alinieze, să existe o distanță constantă”, spune Dan Babu, specialist în mașini la mâna a doua, pentru Digi24.

Acesta precizează că piesele de sub capotă nu trebuie să strălucească, ci să aibă un aspect normal. În ceea ce privește motorul, este recomandat să nu curgă lichid din el. Foarte importante sunt și urmele de praf, care indică faptul că motorul sau piesele nu au fost schimbate.

La motor, toate piesele ar trebui să aibă aceeași uzură. Dacă o piesă are o uzură mai mică, înseamnă că a fost schimbată. La motor, nu trebuie să curgă nimic în afara motorului. Adică trebuie să fie uscat și m-aș aștepta să existe urme de praf”, a mai precizat el.

Cum trebuie să se audă motorul unei mașini second-hand bune

Sunetul motorului este și el un factor important, ce poate indica posibile probleme la o mașină la mâna a doua. În special dacă vă doriți o mașină care să aibă probleme cu poluare.

Un motor trebuie să se audă rotund, cum te-ai aștepta să se audă, și să nu aibă diferențe de sunet. Și să nu se audă zgomote de metal pe metal, de metal pe plastic”, mai explică expertul.

În România, doar în 2020, au fost vândute 350.000 de mașini second – hand. Autoturismele preferate de români, la mâna a doua, sunt în general mărcile germane: BMW și Wolksvagen și Audi, fiind urmare în top de Ford și Opel.