Expert în comerțul cu cereale: „Rusia jefuiește Ucraina la drumul mare, iar Vestul nu înțelege că lumea nu se compune numai din Europa și America de Nord” / Care e situația în România (VIDEO)

Expert în comerțul cu cereale: „Rusia jefuiește Ucraina la drumul mare, iar Vestul nu înțelege că lumea nu se compune numai din Europa și America de Nord” / Care e situația în România (VIDEO)
Cezar Gheorghe, expert în comerțul cu cereale, a vorbit pentru B1 TV despre criza alimentară, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Foto. Clubul Fermierilor Romani/ Facebook

Cezar Gheorghe, expert în comerțul cu cereale, a declarat luni, pentru B1 TV, că rușii fură cereale din Ucraina „la drumul mare” și le pot vinde pentru că și-au croit culoare spre țările sărace. „Vestul – și nu sunt critic aici, sunt corect și coerent – nu înțelege că lumea nu se compune numai din Europa și America de Nord, ci și din Africa, Asia și alte zone sărace ale lumii”, a spus Gheorghe, punctând că atunci „când ți-e foame renunți la orice principiu”. Prin urmare, oamenii din aceste state nu au nicio problemă să consume grâul vândut de ruși, chiar dacă acesta e furat de la ucraineni.

Expertul a mai susținut că România stă foarte bine în ce privește producția, problema e însă la export, căci „logistica ucraineană a acaparat logistica românească”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, pe B1 TV.

Cezar Gheorghe: Vestul nu înțelege că lumea nu se compune numai din Europa și America de Nord

„Trebuie segmentate lucrurile. Dacă vorbim de regiunea UE, nu va exista o criză alimentară, lumea va fi la același nivel, poate prețurile vor fi un picuț mai mari, dar nu va suferi nimeni de foame în UE, nici în SUA.

Problema se schimbă și o avem diametral opusă dacă vorbim de statele africane, inclusiv cele din nordul Africii, Orientul Mijlociu, cele care compun grupul India – Pakistan – Bangladesh, țări ca Libia și Siria.

Noi am enunțat de ceva vreme că aceste țări vor genera o cerere mult mai mare decât anul trecut cu 38% numai grâu pentru început, iar Rusia a știut să exploateze că, e exact ca la un joc de șah această necesitate, că o cunoștea, croind culoare prin care vând grâul.

Când ți-e foame renunți la orice principiu. Un cetățăean din aceste țări nu va avea o problemă să consume un grâu dacă e de origine rusească”, a declarat Cezar Gheorghe, pentru B1 TV.

Acesta a afirmat apoi că Iranul va lua din Rusia cinci milioane de tone de grâu, Pakistan trei milioane, iar India, care e în deficit acum din cauza secetei, va vinde grâul său către țările din jur, iar ea va primi grâul rusesc.

De asemenea, multe țări din Africa au cerut Rusiei energie și hrană.

1,2 miliarde de oameni nu au minimul zilnic necesar de hrană.

„Rusia exploatează cu două mutări înainte, ca la șah, aceste slăbiciuni din simplul motiv că e foarte greu de înțeles de ce Vestul – și nu sunt critic aici, sunt corect și coerent – nu înțelege că lumea nu se compune numai din Europa și America de Nord, ci și din Africa, Asia și alte zone sărace ale lumii”, a mai spus expertul.

Cezar Gheorghe: Rusia jefuiește efectiv la drumul mare

Expertul a mai susținut că nu e deloc o noutate ca rușii să arunce cu dezinformări pe piața cerealelor: „Asta fac ei dintotdeauna. Lumea nu trebuie să-i creadă, că e efectiv e un joc de cine scoate mai repede cerealele din Ucraina. UE vrea să le scoată pentru țările foarte slab dezvoltate, Rusia vrea să le scoată din Ucraina fără a plăti ujn preț pe ele și doar pentru a le lua și a băga bani în buzunarul propriu”.

„E o cursă între UE, care vrea să salveze marfa ucraineană și să recompenseze fermenii ucraineni pentru munca lor, și Rusia, care jefuiește efectiv la drumul mare tot ce întâlnește.

Șoigu (ministrul rus al Apărării) a spus senin la televiziunea rusă să pregătește un transfer de 10 milioane de tone prin portul Mariupol, ceea ce e furt”, a mai spus acesta.

Gheorghe a afirmat că Rusia folosește Siria ca să exporte în zonă grâul furat. De asemenea, în parte sunt adevărate și acuzațiile la adresa Turciei că achiziționează grâul furat de ruși de la ucraineni.

Cum stă România. Cezar Gheorghe: Am ajuns o forță

„România a ajuns o forță”, a mai spus Cezar Gheorghe, explicând apoi situația de la noi:

Anul acesta, noi vom avea o producție de grâu de 9,6 milioane de tone, din care 3,5 – 3,8 se va duce în consumul intern. Prin urmare, aici suntem net exportatori.

La porumb avem o producție „foarte frumoasă” de 14,5 milioane de tone, iar „porumbul are o pondere în exportul României de 6 – 7 milioane de tone”.

De asemenea, România contează 32 – 33% din producția totală a UE de semințe de floarea soarelui, cu o producție de 3,5 – 3,6 milioane de tone. Uniunea va genera anul acesta 10,9 milioane de tone.

„Deci România are cu ce trăi, dar avem o problemă din cauza războiului: mărfurile ucrainene care tranzitează spre portul Constanța suferă de discounturi foarte mari, că fermierii ucraineni sunt nevoiți să accepte aceste discounturi – că nu sunt îngerași, toată lumea caută să facă profit – nu au opțiuni și au discounturi poate chiar de 90 euro pe tonă față de prețul pieței pentru a fi transferate în drumul lor către portul Constanța. Aceste fluxuri impactează mărfurile românești, că logistica devine foarte scumpă, competiția pe logistică e foarte acerbă. Logistica ucraineană a acaparat logistica românească”, a mai declarat Cezar Gheorghe, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe