Franța, soluție de criză: va scoate din priză cel mai mare accelerator de particule

Franța, soluție de criză: va scoate din priză cel mai mare accelerator de particule
CERN este dispus să oprească şi LHC. foto: captura YT

Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) intenţionează să închidă cel mai mare accelerator de particule din lume – Large Hadron Collider (LHC) – pe fondul crizei energetice din Franţa.

Situat în apropierea graniţei dintre Franţa şi Elveţia, acesta consumă aproximativ 200 de megawaţi de electricitate în timpul funcţionării la capacitate maximă ceea ce reprezintă aproape o treime din consumul de electricitate din Geneva.

Criza energetică este inedită pentru Franţa după ce ani buni a fost  exportator  de top, pe continent, în piața de energie: prima dată după un deceniu, a devenit importator net de energie în acest an, conform firmei de consultanţă EnAppSys.

Mai multe acceleratoare de particule de pe continent vor fi închise temporar

CERN deține opt acceleratoare şi două deceleratoare de particule în complexul său.

Într-un interviu pentru The Wall Street Journal, Serge Claudet, preşedintele comisiei de gestionare a energiei de la CERN, a declarat că se elaborează un plan de închidere a câtorva dintre acceleratoarele de particule în perioade de supraconsum; Dacă este necesar, CERN este dispus să oprească şi LHC.

Oprirea acceleratoarelor poate reduce consumul de energie cu până la 25%

„Preocuparea noastră este într-adevăr stabilitatea reţelei, deoarece facem tot ce putem pentru a preveni o pană de curent în regiunea noastră”, a declarat oficialul citat de Epoch Times.

Conform autorităților în domeniul distribuției de energie, Franţa trebuie să reducă consumul de electricitate cu 15% la orele de vârf în această iarnă pentru a evita întreruperile de curent.

Prim-ministrul francez Elisabeth Borne menționat posibilitatea unor întreruperi prin rotaţie a energiei electrice pe intervale de două ore, potrivit The Associated Press.

În context, oficialul a vorbit despre posibilitatea opririi planificate pentru aproximativ jumătate din reactoarele nucleare ale ţării din cauza războiului declanșat de Rusia în statul vecin.

67% din energia electrică a Franţei provine din energia nucleară

Franța exploatează 56 reactoare nucleare, jumătate fiind oprite pentru reparaţii şi întreţinere. De-asemenea, a închis multe dintre centralele sale pe bază de petrol şi cărbune pentru a îndeplini normele privitoare la energia verde.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Visele sunt experiențele noastre astrale cele mai directe. Singura problemă cu ele e interpretarea (VIDEO)
23:47 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Despre conexiunile cu lumile astrale. „Primii ani de viață îi petrecem mai mult la nivel astral decât în plan fizic” (VIDEO)
23:10 - Adda, strictă când vine vorba de sănătate: „Dezinfectez tot de 100 de ori! Când dau mâna cu o persoană, merg și mă spăl după”
22:39 - Instituțiile statului român, în slujba plagiatorilor. Mecanismele prin care Nicolae Ciucă a fost salvat de Ministerul Educației, CCR și Parchetul General în scandalul plagiatului. Emilia Șercan: În PNL subiectul clar deranjează (VIDEO)
21:34 - Nicușor Halici, prefectul din Vrancea: În județ trebuia să fie cod roșu / Firmele contractate pentru deszăpezire nu și-au făcut deloc treaba. Decretarea stării de alertă ne ajută / Nu avem localități izolate (VIDEO)
20:48 - Anda Adam, ieșire nervoasă după ce a fost criticată pentru că folosește filtre de înfrumusețare: „Mai lăsați-mă, că m-ați zăpăcit!”
20:27 - Andi Vasluianu, ironii la adresa spectatorilor cărora le sună telefonul la teatru: „Vă rog, răspundeți, așteptăm”
19:59 - Maramureș: Ucrainean, bătut și răpit după ce a fost confundat. El nu vrea să depună plângere
19:36 - Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia. El e pro-UE și pro-NATO și susține ajutorul militar pentru Ucraina
19:08 - IGSU: 10 drumuri naţionale şi 37 judeţene sunt blocate din cauza zăpezii / Intervenţii în 60 de localităţi din 16 judeţe şi în Bucureşti