Germania naționalizează gigantul importator de gaze Uniper

Germania naționalizează gigantul importator de gaze Uniper
Germania naționalizează gigantul importator de gaze Uniper, sursă foto: captură YT

Germania va naționaliza gigantul de gaze Uniper, într-un efort de a asigura aprovizionarea cu energie pe fondul războiului din Ucraina, informează BBC.

Germania este cel mai mare importator european de gaz rusesc

În cadrul acestei tranzacții, guvernul german va prelua o participație de 98,5% în cadrul firmei, la un cost de 8,5 miliarde de euro.

Germania este cel mai mare importator european de gaz rusesc și a fost deosebit de presată de reducerea livrărilor de către Rusia în ultimele luni.

Directorul general Klaus-Dieter Maubach a declarat că această tranzacție va contribui la rolul Uniper de „furnizor de energie critică pentru sistem”.

Uniper, care este în prezent controlată de compania energetică de stat finlandeză Fortum, este cel mai mare cumpărător de gaz rusesc din Germania.

În ultimele luni, a fost nevoit să înlocuiască livrările rusești cu alternative de pe piața liberă, unde prețurile au crescut vertiginos.

Fortum a declarat că Uniper a acumulat pierderi de aproape 8,5 miliarde de euro din cauza gazelor „și nu poate continua să își îndeplinească rolul de furnizor esențial de securitate a aprovizionării ca societate privată”.

„Rolul gazului în Europa s-a schimbat fundamental de când Rusia a atacat Ucraina, la fel ca și perspectivele unui portofoliu cu o pondere mare de gaze”, a declarat directorul general al Fortum, Markus Rauramo, într-o declarație.

Acțiunile Uniper au scăzut cu peste 90% în ultimul an

Prețul acțiunilor Uniper, care deține, de asemenea, centrala electrică pe cărbune Ratcliffe-on-Soar din Nottinghamshire, a scăzut cu peste 90% în ultimul an.

Conform termenilor acordului, guvernul german va cumpăra acțiunile Fortum la Uniper pentru 500 de milioane de euro și va injecta 8 miliarde de euro în numerar în această afacere.

Unele active din Rusia vor trece, de asemenea, sub controlul Germaniei, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului, adăugând că încă se decide ce se va face cu ele.

Guvernul a fost deja de acord să preia o participație de 30% din Uniper, ca parte a unui acord de salvare încheiat în iulie.

La începutul acestei luni, a intrat, de asemenea, în discuții cu un alt mare furnizor de gaze, VNG, cu privire la un posibil pachet de salvare.

Ministrul Economiei, Robert Habeck, a declarat că naționalizarea Uniper a fost un pas „necesar” care va contribui la „asigurarea securității aprovizionării pentru Germania”.

El a mai spus că, în ciuda pierderii livrărilor rusești, Germania a reușit să își umple instalațiile de stocare a gazelor la peste 90% din capacitate înainte de iarnă.

„Acest lucru înseamnă că, în ansamblu, am făcut față destul de bine situației”, a spus el. „Dar pentru Uniper, situația a devenit semnificativ mai dramatică și semnificativ mai rea”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
20:58 - Tragedie ca într-un thriller polițist la Cernăuți: un pedofil a ucis o polițistă de doar 22 ani care l-a surprins arătându-și organele genitale în apropierea unei școli. La două zile, criminalul a fost prins și, ulterior, declarat mort de colegii tinerei
20:58 - 4 avioane de vânătoare rusești au intrat în spațiul aerian al Poloniei și în cel al Suediei
20:35 - Cristian Tudor Popescu, despre „bășina nucleară, violatorul impotent și porumbeii păcii”. Comentariul incisiv al gazetarului
20:32 - Cântăreața Jo și-a făcut prima operație estetică la 28 de ani: „Sunt mega încântată de rezultat / Nu mi se pare greșit să facem schimbări” (FOTO)
20:09 - Cătălin Drulă critică dur PSD și PNL: Acuzații reciproce despre care are infractorii mai mari. Acesta este falimentul moral deplin al proiectului deplin al proiectului Iohannis – România Anormală
20:00 - Un notoriu mercenar rus, veteran din Transnistria, a fost lichidat de ucraineni în contraofensiva din Herson
19:55 - Află la ce folosește buzunarul mic al blugilor și capsele acestora
19:53 - Eduard Hellvig (SRI): Marele câștig al acestui mandat a fost separarea de politică, absolut normală într-o societate democratică
19:29 - Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu: Creșterea impozitelor pe locuințe nu va avea efect asupra persoanelor cu venituri mici
19:07 - Eugen Tomac, în Parlamentul European: Cui servește menținerea României și Bulgariei în afara frontierelor UE? Avem dreptul să fim tratați în mod corect (VIDEO)