Care este stadiul autostrăzii ce va lega România de Serbia. Anunțul ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu (PSD)

Care este stadiul autostrăzii ce va lega România de Serbia. Anunțul ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu (PSD)
Foto: Guvernul României / Facebook

Încă un petic de autostradă este promis românilor, tronsonul Timișoara – Moravița. Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a prezentat stadiul proiectului ce vizează „conectarea” României de Serbia printr-un drum de mare viteză.

Ministrul Transporturilor din Guvernul Nicolae Ciucă va avea în curând, o întâlnire cu omologul din statul vecin.

„Un alt proiect important pentru noi timișorenii este Timișoara – Moravița. Așa cum știți, s-au făcut pași importanți. Îmi doresc – și există primele contacte, nu este încă stabilită data – să mă întâlnesc cu omologul sârb, astfel încât ultimele semne de întrebare să fie înlăturate, pentru că îmi doresc ca acest proiect să intre pe linie dreaptă, să nu mai poată fi întârziat”, a declarat ministrul, vicepremier al României.

Studiul de fezabilitate are termenul de finalizare prelungit

Studiul de fezabilitate e în lucru, acesta va fi gata în toamnă. Oficialul Guvernului a mai transmis că în acest moment, este în derulare un contract de 30 de luni, semnat în martie 2020 pentru studiul de fezabilitate.

„Asta ar însemna ca undeva în toamnă ar trebui să se termine acest studiu de fezabilitate și să intrăm pe partea cealaltă, licitație pentru proiectare și execuție”, a mai transmis Grindeanu.

Search Corporation este compania reponsabilă de realizarea studiului de fezabilitate. Valoarea contractului pentru cei 73,33 kilometri este de 8,73 milioane de lei, fără TVA.

Inițial, studiul de fezabilitate ar fi trebuit să fie gata în data de 4 mai 2022, dar în septembrie anul trecut a fost prelungit printr-un act adițional până pe 30 august 2022, potrivit Companiei Naționale de Infrastructură Rutieră (CNAIR).

Când va avea România autostrăzi care vor străbate munții

De curând, Sorin Grindeanu a vorbit și despre autostrăzile care ar urma să străbată Carpații.

„Pe zona de Moldova, avem trei culoare de traversare a Carpaților Orientali, fie că vorbim de A13, A8, ruta nordică de la Suceava la Bistrița. Ele sunt într-un stadiu mai incipient.

Parcă e cazul să se și termine. Ar fi un semn bun ce vă spuneam pe lotul 1. Nu e lung, sunt 13 km, cred, de la Sibiu la Boița, dar e un semnal că începem să intrăm pe zona muntoasă și e posibil să se termine înainte de termen. Constructorul e serios. Dincolo de pariu, aș da șanse că termină înainte de termen până în 70%, între 60 și 70%, apropo de graficele pe care le-am văzut. E o doză mare de optimism”, a declarat Grindeanu, pentru B1 TV.

Anul trecut, doar 30 de kilometri de autostradă au fost construiți în România.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
10:50 - Val de reacții negative, după ce Cleopatra Stratan l-a jignit pe Bursucu, în direct. Artista a avut o replică la care nimeni nu s-ar fi gândit
10:27 - Un șofer din Canada, la un pas să-și piardă viața. Mașina Tesla în care se afla a luat foc din senin
10:04 - Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, a vorbit despre momentul în care s-a întâlnit cu Putin. Ce i-a transmis liderul de la Kremlin despre România
09:44 - Un expert militar rus a explicat la televiziunile de stat de ce armata lui Putin nu poate cuceri orașe importante: „Am risca pierderi majore doar pentru a ne pune steagul în centrul orașului”
09:22 - Volodimir Zelenski susține că Rusia trebuie recunoscută ca fiind un stat terorist: „Teroarea a devenit singura formă de acţiune a statului rus în raport cu Europa”
09:05 - Ruben Ostlund, câștigătorul trofeului Palme d’Or. Lista câștigătorilor Festivalului de Film de la Cannes 2022
08:43 - Cod galben și portocaliu de vijelie în toată țara. Vremea se menține una ploioasă și instabilă
08:11 - Șeful Roscosmos anunță că Rusia și China sunt pregătite să construiască o bază științifică pe Lună
00:32 - Real Madrid a câștigat UEFA Champions League pentru a 14-a oară și își consolidează supremația în fotbalul european. Finala cu Liverpool, tranșată prin golul lui Vinicius
23:47 - Rusia poate fi oprită doar prin forță, spune liderul negociatorilor ucraineni / Volodimir Zelenski crede că trebuie discutat direct cu Vladimir Putin, din moment ce restul oficialilor ruși „sunt niște nimeni” în țara lor