Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)

Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității București, i-a cerut premierului Nicolae Ciucă, unul dintre liberalii acuzați de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat celor 13 membri din Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) spre verificare.

Invitat în ediția de duminică seară a emisiunii „Special B1” realizate de Nadia Ciurlin, profesorul universitar a ținut să mulțumească B1 TV, despre care spune că a fost singurul post de televiziune prezent la protestele desfășurate la Ministerul Educației în zilele premergătoare demisiei lui Sorin Cîmpeanu.

„Vă mulțumesc că mi-ați dat posibilitatea de a expune aceste solicitări și aș vrea să mulțumesc postului dumneavoastră, B1 TV, pentru că a fost singurul care a fost prezent la protest. Restul au ignorat ca și cum ar fi fost vorba de niște zănatici, adică probabil că știrea cu AUR pe care ați prezentat-o și dumneavoastră e acum peste tot – când a fost vorba de chestiunea gravă a abuzului în funcție produs de domnul Cîmpeanu, ați fost singura televiziune și vă suntem recunoscători”, a afirmat decanul FSP-UB.

Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU

Întrebat dacă s-a rezolvat problema odată cu demisia lui Sorin Cîmpeanu de la Ministerul Educației, decanul a explicat: „Nu, evident, nu e rezolvată problema, dar mulțumesc că ați amintit de protestele care s-au desfășurat în strădă (…). Aș vrea să dau citire câtorva solicitări pe care le-am făcut, le-am pus într-un mic text, care cred că rezumă foarte bine impasul în care ne găsim, descriu într-un fel această moștenire Cîmpeanu, că nu e legată doar de plagiat”.

Cu această ocazie, el a prezentat „10 solicitări adresate celor care au responsabilități în acest domeniu în acest moment”, iar una dintre ele l-a vizat pe premierul acuzat de plagiat de la cârma PNL.

„În primul rând, domnului Nicolae Ciucă îmi îngădui să îi cer să facă o copie a tezei de doctorat și să o trimită celor 13 membri ai comisiei CNATDCU (…) spre verificare. Doar așa, de fapt, se poate ocoli decizia CCR, care a blocat sesizarea CNATDCU de către oricine suspectează că un cetățean român, inclusiv un premier, a furat atunci când a semnat o teză”, spune Cristian Preda.

Totodată, el a cerut înlocuirea lui Sorin Cîmpeanu de la președinția Consiliului Național al Rectorilor.

„Puneți urgent pe agenda dumneavoastră unui alt președinte al acestui for. Nu cred că îl puteți menține pe Sorin Cîmpeanu dacă vreți să fiți credibili în fața celor care v-au ales și, în general, în fața societății românești”, a continuat Cristian Preda.

Nu în ultimul rând, Cristian Preda a îndemnat comisiile parlamentare de educație să îi cheme la audieri pe „miniștrii acuzați de fraude universitare”.

„Chemați-i la audieri pe miniștrii acuzați de fraude universitare, inclusiv din actualul Guvern. Cred că în acest fel veți spori reputația Legislativului de apărător al drepturilor, inclusiv al drepturilor de proprietate intelectuală”, a adăugat decanul FSP-UB.

Urmăriți B1TV.ro și pe