Europenii vor putea circula fără restricții, în timpul pandemiei. Normele vor fi actualizate: „O adevărată poveste de succes europeană, replicată la nivel mondial”

Europenii vor putea circula fără restricții, în timpul pandemiei. Normele vor fi actualizate: O adevărată poveste de succes europeană, replicată la nivel mondial
Foto: Facebook/Frankfurt Airport.

Miniștrii europeni au ajuns marți, 25 ianuarie, la un acord privind actualizarea normelor pentru facilitarea liberei circulaţii în UE în condiţii de siguranţă în timpul pandemiei de coronavirus.

Certificatul digital, suficient pentru călătorii

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate, şi Didier Reynders, comisarul pentru justiţie, au declarat că statele membre au reconfirmat că deţinerea unui certificat digital al Uniunii Europene, privind Covid valabil ar trebui să fie suficientă, în principiu, pentru a putea călători în timpul pandemiei, relatează Agerpres.

„De la începutul pandemiei, am prezentat soluţii pentru a proteja şi a facilita libera circulaţie în condiţii de siguranţă în contextul măsurilor sanitare necesare în timpul pandemiei. Coordonarea strânsă la nivelul UE a fost esenţială, nu numai pentru funcţionarea pieţei unice, ci şi pentru a oferi claritate şi siguranţă persoanelor care călătoresc pe teritoriul UE.

Pentru ca cetăţenii europeni să poată călători în condiţii de siguranţă, este esenţial să le oferim claritate şi previzibilitate, prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID, un instrument bine stabilit care şi-a atins cu succes scopul. Cele peste 1,2 miliarde de certificate emise sunt o dovadă a succesului acestui instrument, care a fost pus în aplicare în întreaga UE şi la scară mondială.

Acesta reprezintă o adevărată poveste de succes europeană, replicată la nivel mondial. Marţi, statele membre au reconfirmat că deţinerea unui certificat digital al UE privind COVID valabil ar trebui să fie suficientă, în principiu, pentru a putea călători în timpul pandemiei”, se arată în comunicatul Executivului comunitar, citat de Agerpres.

Normele pentru facilitarea liberei circulații în UE, actualizate

Potrivit acestuia, printre principalele actualizări se numără: eliminarea, în principiu, a restricţiilor suplimentare pentru titularii certificatului digital al UE privind COVID şi alinierea perioadei de valabilitate la actul delegat, şi anume 270 de zile pentru ciclul primar de vaccinare.

„Acordul la care s-a ajuns plasează, aşadar, certificatul digital al UE privind COVID în centrul abordării noastre coordonate. Este important ca statele membre să dea curs acestui acord şi să pună în aplicare fără întârziere normele convenite. Fiecare stat membru decide în funcţie de situaţia cu care se confruntă.

Varianta Omicron s-a răspândit până acum în întreaga Europă şi este timpul să analizăm dacă pot fi eliminate măsurile suplimentare privind călătoriile pe care o serie de state membre le-au introdus în ultimele săptămâni, îngreunând şi reducând previzibilitatea călătoriilor în întreaga UE. Le solicităm acum tuturor statelor membre să pună rapid în aplicare normele comune pentru a asigura coordonarea şi claritatea pentru cetăţenii şi călătorii europeni”, au precizat comisarii europeni.

Urmăriți B1TV.ro și pe