Jurnalist TVR, întrebare ”grea” pentru Sorin Cîmpeanu: Cum să facem ca plagiatele să nu mai poată fi folosite în scopuri politice, cum s-a întâmplat în cazul domnului premier Ciucă? (VIDEO)

Jurnalist TVR, întrebare ”grea” pentru Sorin Cîmpeanu: Cum să facem ca plagiatele să nu mai poată fi folosite în scopuri politice, cum s-a întâmplat în cazul domnului premier Ciucă? (VIDEO)
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-un ”interviu” la TVR

Moment rușinos la Televiziunea Publică. În loc să atragă atenția asupra gravității faptelor de plagiat, un jurnalist TVR l-a întrebat pe ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu (PNL), ce ar trebui făcut ca plagiatele să nu mai fie folosite în scopuri politice. El a dat astfel de înțeles că acuzațiile de plagiat aduse premierului Nicolae Ciucă reprezintă un simplu atac politic, nu o situație gravă ce trebuie lămurită, cu atât mai mult cu cât există suspiciuni intemeiate privind eforturi de salvare a lui Ciucă atât prin instanță, cât și prin proiectele Noilor Legi ale Educației, propuse chiar de Cîmpeanu.

Cum e tratat la TVR subiectul plagiatului lui Ciucă, într-un interviu cu Sorin Cîmpeanu

Ministrul Sorin Cîmpeanu (PNL), acuzat că prin proiectele noilor Legi ale Educației pe care le-a propus încearcă să salveze plagiatorii, a fost invitat marți, la matinalul de la TVR moderat de Maria Smărăndache şi pe Bogdan Muzgoci. Ei l-au avertizat la început pe ministrul că „vor fi și bune, vor fi și rele întrebările”, dar apoi acesta a fost lăsat în voie să-și transmită mesajele despre Legile Educației.

În așa-zisul ”interviu” a fost abordată și chestiunea plagiatelor. După ce a comentat că puțini sunt cei afectați care nu au legătură cu politica, ministrul a spus: “Probabil e o coincidență”, notează edupedu.ro.

Moderatori: Domnule ministru, în ultima perioadă am observat în spațiul public că se uită foarte multă lume la plagiate, în special la doctorate. Au fost de-a lungul timpului o serie de scandaluri, inclusiv politice, dar și în zona de parchet, nu e ocolit nimeni de plagiat. S-a desființat inclusiv academia…

Mihai Cîmpeanu: Mai sunt ocoliți de plagiat. Din 1990 – slavă Domnului că mai sunt – au fost 84.000 de titluri de doctor, avem pe rolul instanțelor 18 procese care au pe rol plagiat. Împărțiți la 18 84.000, veți vedea că 1 din 5.000 au probleme cu plagiatul. 1 din 5.000. Atunci, când spun “mai sunt”, mai sunt 4.999 care nu au probleme cu plagiatul.

Bogdan Muzgoci: Cum să facem să scăpăm de asta? Ca să nu mai poate fi folosite în scopuri politice? Că se întâmplă și asta.
Maria Smărăndache: Da, cum s-a întâmplat în cazul domnului premier Ciucă.

Sorin Cîmpeanu: Caut în memorie, puțini dintre cei care au avut probleme nu au avut legătură cu politica. Probabil e o coincidență.
Deja un răspuns vi l-am dat. Deci cursuri de etică și integritate academică pentru toți studenții, obligatoriu, la nivel de licență. Doi: Ne trebuie instituții profesioniste care să pună în aplicare sancțiunile. Plagiatul se sancționează cu retragerea titlului de doctor. Acest lucru trebuie să se întâmple eficient și nu cum s-a întâmplat până acum, pe baza unei legislații pline de neclarități, procese foarte lungi în instanță, responsabilități disipate. Și toate aceste lucruri se rezolvă prin introducerea prevenției – cursuri de etică pentru toți studenții, a doua oară – prin atribuirea titlului de doctor de către universități, pentru că în momentul de față titlul de doctor e atribuit de ministrul educației, care nu poate să îi cunoască pe cei 84.000 de titulari (…)”

Eforturi susținute ca Nicolae Ciucă să fie ”curățat” de acuzațiile de plagiat

Amintim că jurnalista de investigație Emilia Șercan a dezvăluit, în PressOne, că premierul Nicolae Ciucă a plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138 din lucrarea sa de doctorat.

Numai că liderul PNL a reușit să blocheze în instanță analizarea tezei sale de către CNATDCU, singura instituție abilitată oficial să facă acest lucru. Judecătorul care a dispus anularea sesizărilor a ocupat de-a lungul timpului mai multe funcții, fiind numit chiar de miniștri PNL ai Justiției, iar după ce a dat verdictul s-a pensionat.

În paralel, se pare că s-ar încerca albirea lui Ciucă și pe alte căi. Mai precis, după cum au dezvăluit jurnaliștii de la edupedu.ro, proiectele noilor Legi ale Educației, puse în dezbatere publică de ministerul condus de Cîmpeanu, conține mai multe prevederi care-i salvează pe plagiatori: desființarea CNATDCU, posibilitatea renunțării gratuite și fără motivare la titlul de doctor de către orice plagiator și amnistierea plagiatelor după 3 ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe