Nicușor Dan, despre STB: Nu e o țintă de a da oameni afară, dar e o țintă de a optimiza o companie în care am pus bani publici (VIDEO)

Nicușor Dan, despre STB: Nu e o țintă de a da oameni afară, dar e o țintă de a optimiza o companie în care am pus bani publici (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei, a declarat luni seară, pentru B1 TV, că el și Consiliul General și-au asumat eficientizarea STB. „Nu e o țintă de a da oameni afară, dar e o țintă de a optimiza o companie în care am pus bani publici”, a punctat Dan. Acesta a dat și câteva exemple de modalități în care banii publici au fost irosiți în această societate.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Nicușor Dan susține că eficientizarea STB nu înseamnă concedieri

„Și eu, și reprezentanții Consiliului General am venit cu două mandate: să păstrăm această companie, ceea ce e o opțiune pe care ne-am asumat-o, și să eficientizăm această companie pentru că e vorba de bani pe care îi preluăm de la bucureșteni și trebuie ca serviciul prestat de companie pe banii ăștia să fie cât mai bun. Discuția nu există în acest moment, dar, teoretic, poți să externalizezi serviciul către alte companii care să prea integral sau bucată cu bucată transportul public în oraș. Această opțiune nu există, spun ca să nu punem paie pe foc.

Opțiunea noastră, asumată de la început, e de păstrare a STB, dar trebuie s-o eficientizăm. Asta înseamnă că trebuie să ne uităm la plecările de la cap de linie, să nu mai vedem 3 – 4 autobuze care merg unul după altul, că trebuie să ne uităm la consumul de combustibil, să ne uităm dacă planificarea e optimă și nu se dau, că ani de zile s-au dat preferențial tot prin intermediul sindicatului, mulți bani pe chemări din libere, când tu ai oameni ca să facă activitatea când se îmbolnăvește cineva.

Trebuie să ne uităm autobază cu autobază cât de mulți oameni au fost în concedii medicale și o să vedem diferențe foarte mari de la una la alta. Deci toate astea înseamnă eficientizare.

Nu e o țintă de a da oameni afară, dar e o țintă de a optimiza o companie în care am pus bani publici”, a declarat Nicușor Dan, pentru B1 TV.

Nicușor Dan, despre influența principalului sindicat din STB

„Există mai multe probleme în STB, dar una din problemele majore e influența total nesănătoasă pe care sindicatul majoritar o are în această societate. (…)

S-a ajuns ca oamenii care nu vor să fie în sindicat să primească turele mai dificile, să nu li se asigure reparația în același timp cu a celorlalți. (…)

Nu e normal să existe presiuni asupra oamenilor care vor să iasă la muncă. Am discutat cu mulți dintre ei la telefon și mi-au spus ce înseamnă să nu fii pe placul sindicatului în STB”, a mai declarat Nicușor Dan.

La rândul său, Adrian Criț, directorul STB, a afirmat că 74% din bugetul STB e alocat doar pentru salarii, că în ultimii ani „s-au făcut angajări pe bandă rulantă” și că de când și-a început el mandatul personalul s-a redus cu 600 de persoane.

Urmăriți B1TV.ro și pe