Cu pași repezi spre dezastru. Cum a intrat România în valul 4 al pandemiei: Codașă la vaccinare, cu DSP-uri și spitale nepregătite, fără măsuri de prevenție, un an școlar în ceață, dar cu nunți și cu 1.700 de invitați

Cu pași repezi spre dezastru. Cum a intrat România în valul 4 al pandemiei: Codașă la vaccinare, cu DSP-uri și spitale nepregătite, fără măsuri de prevenție, un an școlar în ceață, dar cu nunți și cu 1.700 de invitați
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

România a intrat deja în valul 4 al pandemiei, iar rata de infectare cu coronavirus crește chiar mai rapid decât au anticipat specialiștii. Partidele de la guvernare, însă, sunt prinse cu congresele pentru alegerea noilor șefi. Despre măsuri de limitare a răspândirii SARS-CoV-2 abia se vorbește. Nicio decizie luată până acum. DSP-urile sunt în continuare nepregătite, spitalele la fel, iar la rata de vaccinare suntem codași în UE.

Între timp, românii se distrează. În Târşolţ, localitate din Satu Mare cu o populație totală de 3.000 de oameni, ar fi avut loc o nuntă la care au participat peste 1.700 de persoane. În plin val 4 al pandemiei de coronavirus. Poliţiştii şi procurorii au deschis un dosar de cercetare penală pentru combaterea zădărnicirii bolilor. Organizatorul evenimentului a fost amendat cu 5.000 de lei, notează presasm.ro.

Nuntă cu peste 1.700 de invitați în plină pandemie

„În urma apariţiei în spaţiul public a unor informaţii referitoare la desfăşurarea unei nunţi la data de 30.08.2021, pe raza localităţii Târşolţ, la care ar fi participat aproximativ 1.700 de persoane, poliţiştii din cadrul Secţiei Poliţie Rurală Gherţa Mică s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor”, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Satu Mare.

În acest caz a fost deschis un dosar penal. Polițiștii fac cercetări supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Negreşti Oaş.

„Totodată, organizatorul evenimentului a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 de lei, conform Legii nr. 55/2020”, a mai transmis IPJ Satu Mare.

Presasm.ro notează că la nuntă au venit peste 1.700 de persoane. Mirii au făcut anul trecut cununia civilă şi cea religioasă, urmate de petreceri sparte de poliţişti, întrucât astfel de evenimente erau interzise.

Localitatea în care a avut loc nunta e vizată de restricții deoarece rata de infectare cu coronavirus e de 2,21 la mie.

România e deja în plin val 4 al pandemiei. Autoritățile încă se gândesc la măsuri

România a înregistrat doar în ultimele 24 de ore peste 1.300 de noi infectări, în condițiile în care, în ultima vreme, rata de contaminare a crescut susținut. Iar de la puțin peste 1.000 de infectări înregistrate săptămâna trecută într-o singur zi, astăzi s-a ajuns direct la 1.313.

Luni, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a admis că incidența cazurilor COVID crește într-un ritm chiar mai rapid decât au estimat specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). Mihăilă a mai spus că se poartă discuții pentru ca intrarea în anumite spații publice aglomerate, precum mall-urile și restaurantele, să fie condiționată de prezentarea certificatului de vaccinare. Asta doar dacă rata de infectare va crește și mai mult. Numai că atunci s-ar putea să fie prea târziu, iar lucrurile să scape deja complet de sub control.

Nici măcar un acord între decidenți nu există. În timp ce Mihăilă vorbește practic de restricții în cazul celor nevaccinați, premierul Florin Cîțu susține că e exclus să existe vreo diferențiere între vaccinați și nevaccinați când vine vorba de accesul în mall-uri, de exemplu.

Mai mult, Cîțu dă asigurări că nici vorbă să se revină la restricții. Acesta a susținut că mall-urile au fost deschise și anul trecut, când nu exista vaccinul. Prin urmare, nu vede sensul insituirii unor restricții când acum avem la dispoziție arma vaccinului.

Campania de vaccinare anti-COVID, în moarte clinică

Între timp, ritmul de imunizare a populației continuă să scadă. La nivelul Uniunii Europene, 70% dintre adulți au fost deja complet vaccinați. În România, sunt doar 26,7%.

În ultima zi abia au fost vaccinate 12.106 de persoane.

Premierul Florin Cîțu își asumase ținta de 5 milioane de persoane vaccinate la 1 iunie. S-a ajuns la acest număr abia pe 31 iulie și nici atunci nu erau toate cele 5 milioane vaccinate cu ambele doze.

Prin urmare, faptul că această campanie e în impas e deja de săptămâni bune cunoscut. Timpul îndelungat, însă, se pare că nu a fost suficient pentru guvernanți pentru a veni cu soluții de stimulare a vaccinării. Abia zilele acestea Guvernul a adoptat măsura privind acordarea unor tichete de câte 100 de lei celor care se imunizează. Executivul a mai venit și cu ideea organizării unor loterii pentru imunizați, dar specialiștii anticipează că nici vorbă ca aceste măsuri să fie suficiente pentru a convinge oamenii să se vaccineze.

Românii au fost descurajați să se mai vaccineze, iar la asta a contribuit și optimismul politicienilor, care au ignorat sistematic sfaturile specialiștilor. De exemplu, întrebat despre ținta ratată a campaniei de vaccinare, premierul Florin Cîțu a răspuns: „Ţinta vaccinului este aceea de a elimina pandemia şi ţinta este atinsă”. Practic, șeful Guvernul a susținut că România a învins pandemia, deși nici vorbă să se întâmple asta.

Fenomenul certificatelor de vaccinare falsificate. Niciun vinovat

De vaccinat se pare că românii nu prea se mai vaccinează, dar ia amploare fenomenul certifictelor de vaccinare false. În spitale au început să ajungă bolnavi COVID care sunt în stare gravă, deși au pretins că s-au vaccinat și aveau certificate de vaccinare. De aici s-a descoperit un adevărat fenomen al eliberărilor de certificate de vaccinare celor care, în fapt, nu s-au imunizat.

Anchetatorii vorbesc și de metoda „vaccinării la chiuvetă”. Unii medici de familie eliberează unor persoane certificate de vaccinare, deși nu le-au imunizat, iar serul l-au aruncat în chiuvetă.

Deocamdată a fost deschis doar un dosar penal cu privire la astfel de fapte. Nu se știe nimic despre vinovați.

Spitalele și DSP-uri nepregătite

Ca în cazul zăpezii iarna, cel mai probabil autoritățile vor fi din nou luate prin surprindere de creșterea numărului de infectări și cazuri grave de COVID. Asta deși am mai trecut prin trei valuri de pandemie și problemele sunt prea bine cunoscute – lipsa de organizare în DSP-uri, spitalele care nu fac față.

Trecutul a arătat că DSP-urile nu au făcut față în realizarea anchetelor epidemiologice, fapt ce a fost văzut ca un factor agravant al pandemiei. Așa s-a făcut că SARS-CoV-2 s-a răspândit și spitalele s-au umplu de pacienți.
Iar spitalele au ajuns în pragul colapsului în vârful valului 3 al pandemiei. Specialiștii au explicat faptul că nu paturile puține la terapie intensivă sunt problema, căci și dacă ar fi suficiente nu există personal specializat destul pentru a folosi aparatura. Prin urmare, cheia era în prevenție. Adică în vaccinare, restricții și anchetele epidemiologice, fix ceea ce autoritățile ratează pe linie să facă.

Distracția nu ia pauză în pandemie. Festivalul Untold, fabrica de bani din fieful lui Emil Boc, așteaptă și 75.000 de oameni pe zi

Între timp, ignorați de autorități, în lipsa unor campanii solide de informare, mulți români continuă să se distreze fără a ține cont de minime măsuri de protecție. Litoralul a fost plin weekend de weekend, distracția a fost în toi, iar evenimentele private care au încălcat dispozițiile legale au trecut pe sub radar. Nici de data aceasta autoritățile nu și-au făcut treaba.

Spre deosebire de anul trecut, festivalurile s-au organizat anul acesta. Iar la mijlocul lunii septembrie, când e anticipat vârful valului 4 al pandemiei, va avea loc Untold.

Fanii vor intra la festival doar cu Certificatul Digital Covid sau cu testare antigen dar, din nou, există îngrijorări cu privire la ce vor face autoritățile dacă sunt depistate cazuri de COVID. Nici nu ar fi prima dată când DSP-urile sunt prinse nepregătite. 

Festivalul va avea loc în perioada 9 – 12 septembrie și sunt așteptați nu mai puțin de 75.000 de oameni în fiecare zi.

Untold e considerat o adevărată fabrică de bani în fieful lui Emil Boc. Ediția din 2019, de exemplu, a adus organizatorilor un profit de peste trei milioane de euro. În cinci ani, Untold ar fi generat un profit total pentru orașul Cluj-Napoca de 170 de milioane de euro, susțin organizatorii citați de stiridecluj.ro.

Începe școala. Autoritățile nu au decât o certitudine

Și tot în vâful valului 4 al pandemiei va începe noul an școlar. Guvernul este decis să păstreze școlile deschise cât mai mult cu putință. Însă elevii, părinții și profesorii nu știu mai nimic despre cum se va desfășura noul an școlar. Abia zilele următoare guvernanții sunt așteptați să vină cu explicații.

Soluții nu au, dar deja se contrazic. S-a întâmplat în cazul măștilor pe care ar trebui să le poarte elevii în clase.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat marți că elevii vor putea purta la școală și măștile textile. A punctat totuși că Ordinul comun al ministerelor Educației și Sănătății va „recomanda puternic” purtarea măștilor chirurgicale la școală.

Cu doar șapte zile în urmă, colega sa de la Sănătate, Ioana Mihăilă, declara că măștile textile vor fi interzise în școli și universități: „elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal, precum și studenții trebuie să folosească măști de uz medical. Nu se va mai mai permite utilizarea măștilor textile”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`