Jurnalista Sorina Matei dezvăluie, într-o postare pe Facebook, că reprezentanții PSD din Curtea Constituțională au adus instituția într-o stare de blocaj de teamă ca OUG 90/2018 privind operaţionalizarea Secţiei pentru Investigarea infracţiunilor din Justiţie să nu fie declarată în întregime neconstituţională.
Totul s-a întâmplat miercuri, atunci când, susține Sorina Matei, „un judecător propus de PSD a solicitat preşedintelui CCR, Valer Dorneanu, amânarea luării unei decizii şi blocarea votului pe tema Secţiei, proiect aflat chiar pe punctul 1 al ordinii de zi, lucru cu care preşedintele CCR a fost de acord”.
În aceste condiții au fost blocate discuțiile pe toate cele zece obiecții de neconstituționalitate care s-au aflat, miercuri, pe ordinea de zi a ședinței CCR.
Redăm, mai jos, postarea integrală a Sorinei Matei:
BREAKING NEWS: Blocaj fără precedent în CCR din cauza neconstituţionalităţii Secţiei pentru Investigarea infracţiunilor din Justiţie!
#Exclusiv
* PSD a blocat astăzi toată şedinţa Curţii Constituţionale de teamă ca Legea pentru aprobarea OUG 90/2018 privind operaţionalizarea Secţiei pentru Investigarea infracţiunilor din Justiţie să nu fie declarată în întregime NEconstituţională
O situaţie fără precedent s-a petrecut astăzi în Curtea Constituţională. Şedinţa de astăzi a Curţii Constituţionale a fost blocată ca şi toată ordinea de zi, după ce reprezentaţilor PSD, în frunte cu preşedintele CCR Valer Dorneanu le-a fost teamă că Legea pentru aprobarea OUG 90/2018 privind operaţionalizarea Secţiei pentru Investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) va fi declarată în integralitatea ei NEconstituţională în urma unui raport de admitere susţinut de judecătorul CCR, Daniel Morar.
Potrivit jurisprudenţei CCR, Legea pentru aprobarea OUG 90/2018 privind operaţionalizarea SIIJ cât şi OUG 90/2018 emisă de Tudorel Toader şi Viorica Dăncilă încalcă principiul legal al separării carierelor pentru că judecătorii au drept de decizie de facto şi exclusivă pe constituirea şi funcţionarea secţiei de Parchet.
Obiecţia de neconstituţionalitate a Legii privind aprobarea OUG 90/2018 privind operaţionalizarea SIIJ mai fusese odată amânată şi, în urma primirii raportului de admitere, astăzi judecătorii CCR trebuiau să dea un vot.
Însă în momentul când să se ia decizia, de teamă ca OUG 90/2018 privind operaţionalizarea SIIJ să nu fie declarată neconstituţională, un judecător propus de PSD a solicitat preşedintelui CCR, Valer Dorneanu, amânarea luării unei decizii şi blocarea votului pe tema Secţiei, proiect aflat chiar pe punctul 1 al ordinii de zi, lucru cu care preşedintele CCR a fost de acord.
În urma blocajului iniţiat de PSD, discuţiile dintre judecători au condus la blocajul tuturor celor 10 obiecţii de neconstituţionalitate aflate pe ordinea de zi de astăzi a CCR neputându-se să se mai ia nicio decizie printre altele nici pe Legea privind sistemul public de pensii, nici pe OUG 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, nici pe OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, nici pe Legea privind aprobarea OUG 86/2018 pentru modificarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.
Practic, de teamă ca Legea pentru aprobarea OUG 90/2018 privind operaţionalizarea Secţiei pentru Investigarea infracţiunilor din Justiţie să nu fie declarată în întregime neconstituţională, conform jurisprudenţei CCR şi principiului separării carierelor, judecătorii susţinuţi de PSD şi preşedintele CCR, Valer Dorneanu au blocat toată Curtea Constituţională şi au preferat să bage unica autoritate de jurisdicţie constituţională în România într-o situaţie de blocaj total.
Un comunicat oficial al CCR anunţă de altfel că toate cele 10 sesizări de neconstituţionalitate de astăzi au fost amânate pentru următoarele 2 săptămâni, stabilnd ca termen de dezbateri data de 13 martie 2019.