Ajunul Crăciunului se sărbătorește în fiecare an în data de 24 decembrie, iar pe 25 decembrie are loc Crăciunul, moment ce semnifică nașterea Mântuitorului. Există o serie de tradiții și obiceiuri pe care românii le respectă din generație în generație, în seara de Ajun și în ziua de Crăciun.
În Ajunul Crăciunului se spune că Moșul le aduce cadouri copiilor, iar acestea se deschid în dimineața zilei de Crăciun.
De aceste zile de iarnă sunt legate mai multe superstiții, ajunse până în timpurile noastre. Pentru a avea noroc tot anul trebuie să faci măcar un cadou în ajunul Crăciunului iar casa trebuie împodobită cu crenguțe de vâsc.
Se spune că oamenii născuți în ziua de Crăciun au o viață plină de noroc, iar pentru a avea sănătate trebuie să mâncăm mere în ajunul Crăciunului.
În dimineața primei zile de Crăciun, se obișnuiește ca oamenii să se spele pe față cu apa în care a fost pus un ban de argint. Acest lucru e se face pentru a respinge bolile în anul următor.
Încă din bătrâni, se spune că în noaptea de Ajun nu e bine să dormi pe fân sau paie. Este noaptea în care boii vorbesc între ei despre Mântuitorul Iisus Hristos, cel care s-a născut în iesle și pe care ei l-au încălzit cu respirația lor.
În Ajunul Crăciunului se spune că cerurile se deschid, minunea putând fi văzută doar de către omenii credincioși și buni.
Se spune că în noaptea de Crăciun nu trebuie să deschidem ușa nimănui, pentru că oricine va sosi va zbura norocul din casă.
În ziua de Ajun, preoții umblă cu icoana Nașterii Mântuitorului din casă în casă.
Dacă vreți să aveți o viață plină de noroc, se spune că nu trebuie să mâncați nimic în ziua de Ajun.
În Ajun, gospodinele trebuie să fiarbă mai toate felurile de bucate pentru masa de Sărbători. În ajun se spune că e bine să se pună și otavă pe masă, pe care mai apoi să o dați vitelor să o mănânce, pentru a avea un an roditor, în care animalele să fie sănătoase.
În ajunul Crăciunului se spune că nu se bea rachiu.
Este o zi în care nu se dau bani cu împrumut, dar și o zi în care se recuperează toate datoriile.
Este și ziua în care se spune că nu e bine să se arunce gunoiul.
În noaptea dintre Ajun și Crăciun se spune că apa se transformă în vin, iar animalele vorbesc.
În ziua de Crăciun, superstițiile spun că nu se poartă încălțăminte nouă, riscând, altfel, să se atragă ghinionul.
Descoperiți și Mesaje de „Sărbători fericite!” pentru Crăciun 2021. Cele mai frumoase urări pentru prieteni, familie și persoana iubită