Trupul alpinistei care a murit în Bucegi ar putea fi recuperat joi. Salvamont Prahova: Operațiunea depinde de condițiile meteo. Suntem conștienți că durerea aparținătorilor este mare

Trupul alpinistei care a murit în Bucegi ar putea fi recuperat joi. Salvamont Prahova: Operațiunea depinde de condițiile meteo. Suntem conștienți că durerea aparținătorilor este mare
Foto: Facebook @ Salvamont Prahova

Trupul alpinistei din Brașov care a murit în timp ce încerca să parcurgă singură traseul Albișoara Gemenelor va fi recuperat odată ce condițiile meteo vor permite intervenția salvamontiștilor, a anunțat Serviciul Public Județean Salvamont Prahova, care spune că, potrivit prognozelor, se pare că pe 20 ianuarie „va fi o fereastră în care va fi posibilă o operațiune de extragere”.

Alpinista a murit săptămâna trecută, chiar de ziua ei de naștere. Pentru că avea o soră geamănă, ea a încercat să parcurgă traseul Albișoara Gemenelor, însă nu și-a găsit niciun partener de drum astfel că a pornit singură, conform precizărilor transmise pe 13 ianuarie de Salvamont Bușteni.

Trupul alpinistei care a murit în Bucegi ar putea fi recuperat joi, sugerează Salvamont Prahova

„În data de 12.01., după ora 18.00 când am aflat de faptul că aceasta nu mai răspundea la telefon, o echipă de prim-raspuns a plecat în căutarea ei, în zona în care am presupus că s-ar putea afla, iar echipa de suport a fost mobilizata și s-a aflat în așteptare la sediul Salvamont Bușteni. Echipa de prim-raspuns a încheiat căutările la ora 1.20 noaptea, în condiții de viscol puternic, ajungând la Baza Salvamont Baba Mare”, a scris Salvamont Prahova, luni, pe Facebook.

Victima fusese reperată în dimineața zilei de 13 ianuarie pe un versant al Crestei Picăturii.

„În dimineața zilei de 13.01.aceasta a fost reperata de către Salvamont pe un versant al Crestei Picăturii, căzută fiind din Brâul Portiței. Imediat am alertat Dispeceratul IGAv care a alocat o resursă de zbor (elicopter EC135 cu troliu). Am încercat recuperarea victimei, dar salvatorul montan care a coborât cu troliul nu a avut timp suficient la dispoziție pentru a efectua operațiunile necesare, misiunea fiind întreruptă, din cauza rafalelor de vânt foarte puternice, pentru a nu periclita siguranța elicopterului și a echipajului”, a mai precizat Salvamont Prahova.

Potrivit salvamontiștilor, Masivul Bucegi a fost sub coduri roșu și portocali de vânt puternic pe 14, 15 și 16 ianuarie.

„În zilele de 14,15,16.01, Masivul Bucegi a fost sub incidența codurilor roșu și portocaliu de vânt puternic, împiedicând astfel desfășurarea operațiunilor de recuperare terestră (aici se adaugă și riscul de avalanșă din zonă) sau aeriană. Din păcate, din prognoza meteo se observa că și în următoarele trei zile vântul va fi deosebit de puternic. În data de 20.01 se pare că va fi o fereastră în care va fi posibilă o operațiune de extragere. Suntem în legătură permanentă cu DSU și IGAv, avem pregătită echipa de intervenție, iar când condițiile meteo vor permite vom realiza această operațiune”, mai spune sursa citată.

Salvamont Prahova a subliniat că face tot ce este posibil pentru finalizarea operațiunii.

„Suntem obișnuiți cu riscul, e prezent zi de zi în activitatea noastră, dar un risc calculat, iar din analiza factorilor de risc (evaluarea zonei, posibilitatea producerea avalanșelor, timpii de intervenție, resursele umane și tehnice, condiții meteo,etc) am ajuns la concluzia că intervenția aero este soluția cea mai bună în acest caz, dar nu excludem nici operațiunea terestră în cazul în care cea aero nu se va putea realiza în cele din urmă. Suntem conștienți că durerea apartinatorilor este mare, dar vă asigurăm că facem tot ce este posibil pentru a duce această operațiune la bun sfârșit. Sincere condoleanțe!”

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:09 - De ce propaganda rusă chiar poate să funcționeze în Mariupol. Marin Gherman: Mulți nu au văzut lumina zilei cu săptămânile. Au ieșit din subsoluri și au văzut un oraș distrus. Sunt rupți de civilizație (VIDEO)
23:58 - Biserica Ortodoxă a Ucrainei anunţă ruperea de Patriarhia Rusă
23:44 - Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz: „Am avut mai multe discuții telefonice cu Putin și voi continua să discut cu el”
23:23 - Marin Gherman: Trebuie să ieșim din iluzia că Rusia își respectă angajamentele. Rusia vrea să distrugă Ucraina, deci pacea nu e posibilă. Ucrainenii vor victoria și spun „dacă tot murim, să murim pentru ceva” (VIDEO)
23:13 - Succes românesc la Cannes: Regizorul Alexandru Belc, premiat pentru regia filmului „Metronom”, în secțiunea Un Certain Regard
22:35 - Suedia și Finlanda nu reușesc să convingă Turcia să accepte aderarea lor la NATO. Negocierile, în impas
22:24 - Dan Petrescu, episod neștiut cu Gică Popescu din anul în care naționala a ajuns în sferturile Campionatului Mondial: „Eram disperați să ne vadă gagicile!” (VIDEO)
22:18 - Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cere statelor UE să sprijine Ucraina cu bani
22:01 - Kievul își pierde răbdarea. Un oficial ucrainean susține că „orice se poate întâmpla” cu oleoductul prin care Ungaria primește petrol rusesc și că ungurilor ar trebui să li se vorbească „pe limba lor”
21:54 - Val de concedieri în Armata Rusă, în rândul militarilor care au refuzat să lupte în războiul din Ucraina