Un fenomen rar, care nu a mai avut loc de vreo 150 de ani, va putea fi osbervat la acest final de an, în România. Avertismentul specialiștilor

Un fenomen rar, care nu a mai avut loc de vreo 150 de ani, va putea fi osbervat la acest final de an, în România. Avertismentul specialiștilor
Foto simbol: Pixabay

Un fenomen meteo, care nu a mai avut loc de aproximativ 150 de ani, va avea loc la acest sfârșit de an în România.

Datele au fost analizate de Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice.

Anul 2024, marcat de evenimente meteorologice destul de neobișnuite

În acest an, au avut loc mai multe evenimente meteorologice destul de neobișnuite, care au atras atenția multor specialiști.

Temperaturile ridicate s-au menținut de la începutul acestui an până aproape de final, iar această situație va continua chiar până în ultimele zile ale lunii decembrie, spun meteorologii, potrivit Cancan.

Fenomenele înregistrate sunt fără precedent în ultimele 150 de zile, spun experții, subliniind caracterul extraordinar al anului 2024. Încă din luna ianuarie și până în luna decembrie, datele analizate de Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice au revelat o creștere a temperaturii medii globale cu 1,5 grade Celsius față de valorile obișnuite ale decadelor anterioare.

Prin urmare, creșterea semnificativă a fost simțită la nivel global. În România, vremea a oscilat, de asemenea, între episoadele de căldură excesivă și fenomene hibernale neobișnuit de intense.

Anomaliile meteorologice, în țara noastră, s-au manifestat tot anul. În această vară am avut temperaturi extrem de ridicate, iar acum, începutul iernii se pare că vine cu ninsori prelungite și abundente. Spunem asta pentru că în Brașov, meteorologii au anunțat că va ninge începând de joi până la începutul săpămânii viitoare, în timp ce în Cluj-Napoca, zăpada va acoperi orașul marți, miercuri, dar și joi.

Impactul semnificativ pe care îl au emisiile masive de dioxid de carbon

Potrivit specialiștilor, încălzirea rapidă a planetei este văzută precum un efect direct al emisiilor masive de dioxid de carbon, un gaz cu efect de seră ce contribuie la creșterea temperaturilor. De asemenea, specialștii trag și un semnal de alarmă și avertizează că doar prin reducerea semnificativă a acestor emisii se pot evita consecințele și mai severe în viitor. Schimbările climatice reprezintă un subiect extrem de dezbătut la nivel global.

De precizat este faptul că anul 2024 marchează un an critic în înțelegerea impactului pe care îl au schimbările climatice asupra vieții de zi cu zi.

Specialiștii mai spun că fenomenele meteo extreme și temperaturile neobișnuite sunt un semnal că planeta trece prin transformări care necesită acțiuni imediate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:02 - Marea prigoană împotriva străinilor. Trump trimite armata la granița cu Mexicul
23:57 - Funeriu, candidat la prezidențiale, nu vrea susținerea partidelor: Un om care și-a reprezentat țara la olimpiade internaționale, cum sunt eu, nu cere sprijinul corijenților / Nu putem face din România o țară mare cu politicieni mici (VIDEO)
23:48 - Cinci bărbați din Vâlcea au fost arestați. Ei au răpit un tânăr pentru a-i fura criptomonedele, în valoare de zeci de mii de euro
23:32 - Călin Georgescu, desființat de un fost ministru al Educației: „Un simptom al faliilor din societate, precum mucii la răceală”
23:17 - Buzău: Familia copilei de 13 ani hărțuită de profesorul de matematică se teme pentru siguranța ei la școală. Bărbatul de 66 de ani revine la catedră. „Nu știu ce se va întâmpla”
22:58 - Accident mortal în Mehedinți. Un șofer s-a izbit într-un cap de pod după ce a pierdut controlul volanului
22:52 - Crin Antonescu, despre o eventuală retragere a lui Iohannis de la Cotroceni: „N-ar rezolva toată tensiunea din societate, dar ar fi un pas” (VIDEO)
22:40 - Fiica lui Crin Antonescu ocupă o poziție importantă într-o companie elvețiană. Irina face carieră în afaceri internaționale
22:25 - Mii de dolari pentru a posta pe Facebook și Instagram. Cum pot creatorii de conținut să primească banii
22:20 - Surse: Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, ar fi fost denunţat la DNA chiar de Vladimir Ciorbă, patronul Nordis. Acuzațiile