Un val de praf saharian ajunge deasupra României. Ce spun specialiștii despre riscurile asociate

Un val de praf saharian ajunge deasupra României. Ce spun specialiștii despre riscurile asociate
Foto simbol: Pixabay

Un val de praf saharian va ajunge marți deasupra României, iar medicii avertizează că particulele sale le pot provoca probleme persoanelor care suferă de diverse afecțiuni respiratorii. Autoritățile nu au întreprins acțiuni deosebite pentru a proteja populația de eventuale pericole, însă Serviciul de Ambulanță s-a arătat gata să suplimenteze personalul dacă va fi nevoie, transmite Newsweek România.

Val de praf saharian deasupra României

„Studiile au arătat că în acești nori de praf saharian care ajung și spre zona Europei în cantități de aproximativ 80-120 de tone anual, uneori au fost descoperite bacterii, ciuperci respectiv agenţi patogeni care pot fi uneori nocivi pentru oameni și pentru animale pentru că afectează aparatul respirator sistemul nervos și produc alte afecțiuni”, a declarat Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de fizică din Iaşi, pentru Antena 3.

La rândul său, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, dr. Beatrice Mahler, spune că „orice creștere a încărcăturii de aer poluat pe care îl respirăm produce leziuni și poate declanșa o inflamație la nivelul căilor aeriene inflamație peste care se poate cantona foarte ușor orice tip de infecție, orice agent patogen”.

În cazul infecției cu SARS-CoV-2, este vorba despre orice poluant care presupune particule de materie sub 10 microni, particule care ajung în căile aeriene profunde și care pot provoca diverse reacții, precum acutizarea unor boli cronice sau declanșarea unor afecțiuni respiratorii.

Astfel, e important ca aerisirea locuințelor să fie făcută atunci când circulația pe străzi nu este foarte intensă, dat fiindcă rulajul cauciucurilor pe asfalt ar putea crea o cantitate majoră de particule poluante. Aerisirea trebuie făcută la ore cu circulație redusă, iar în această perioadă este recomandată utilizarea aparatelor de filtrare a aerului.

Ultima oră
12:40 - DSP: În București, incidența cazurilor de COVID-19 a ajuns la 4,95 la mia de locuitori
12:39 - Ludovic Orban reclamă o „lovitură de partid”: Florin Cîțu nu înțelege că fie nu va mai fi prim-ministru, fie va rămâne numai din mila PSD. A devenit persona non grata pentru un număr uriaș de cetățeni (VIDEO)
12:33 - IGPR: Polițiștii au peste 3.100 de dispozitive pentru verificarea certificatelor COVID. Alte 8.000 urmează să sosească
12:29 - Florin Cîțu: Dacă cei de la CCR ne dau dreptate, atunci președinții celor două Camere trebuie să plece acasă (VIDEO)
12:22 - Ludovic Orban: Dacă astăzi mi-aș fi depus demisia la Camera Deputaților, cel mai probabil funcția ar fi ajuns la PSD. Nu vreau să fac niciun cadou PSD / Demisia mea nu e la dispoziția premierului pe perioadă nelimitată (VIDEO)
12:19 - Florin Cîțu: Parteneriatul între PNL și președintele Klaus Iohannis, mai puternic ca niciodată. Nu există niciun parteneriat pe persoană fizică (VIDEO)
12:13 - Basistul și fondatorul trupei Status Quo a murit. Alan Lancaster avea 72 de ani
12:01 - Florin Cîțu: Vom vedea în BEX care este cea mai bună soluție pentru PNL în ceea ce privește șefia Camerei Deputaților. Demisia este o decizie unilaterală
11:55 - Municipiul Ploiești, în scenariul roșu. Rata de infectare din oraș a trecut de pragul de 3
11:53 - Nepoata părintelui Arsenie Boca are 90 de ani și a trecut peste un atac cerebral și o formă severă de COVID-19. Zoe Dăian este convinsă că unchiul său o veghează (VIDEO)