Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiță, spune că la ora actuală nu există încă date suficiente care să justifice administrarea celei de-a patra doze. Potrivit oficialului, actualele seruri oferă o protecție în fața formelor grave de boală chiar și după prima schemă, în timp ce doza de booster asigură o protecție de lungă durată.
„La momentul actual, nu avem toate datele disponibile să putem spune că se justifică administrarea celei de a patra doze. Ştim în schimb că vaccinurile actuale, chiar după prima schemă, oferă o protecţie pentru formele grave de boală, inclusiv cu Omicron, iar doza de booster asigură o protecţie de lungă durată, pentru că ştim că imunitatea pentru Omicron se pierde mai repede decât ceea ce ştiam pentru varianta Delta”, a declarat președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, joi, într-o conferință de presă.
De la debutul campaniei, în România au primit măcar o doză de ser peste 8 milioane de persoane. Un număr de circa 7,95 milioane dintre acestea au parcurs schema completă, în timp ce la mai bine de 2,33 milioane a fost administrată chiar și doza booster.
Din punct de vedere epidemiologic, România a înregistrat la bilanțul de joi 31.683 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, iar ministrul Sănătății estimează că numărul va continua să crească timp de cel puțin două săptămâni.
„Această evoluție ne așteptăm să mai dureze cel puțin două săptămâni (…). În anumite județe sistemul sanitar dă semne de blocare, județul Cluj are cea mai mare rată de spitalizare, 68% dintre paturi sunt ocupate. Dacă se ajunge la 75%, atunci luăm prima decizie de suspendare a activității de învățământ”, a declarat Alexandru Rafila, joi, în debutul ședinței de Guvern.