Valeriu Gheorghiţă: Protecţia după doza booster crește cu 60% faţă de infecţia cu Omicron și cu 90% faţă de cazurile severe și deces (VIDEO)

Valeriu Gheorghiţă: Protecţia după doza booster crește cu 60% faţă de infecţia cu Omicron și cu 90% faţă de cazurile severe și deces (VIDEO)
Foto: RO Vaccinare / Facebook

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat, joi, că, după vaccinarea cu doza booster, protecţia faţă de infecţia cu varianta Omicron creşte la 60%, iar faţă de formele severe și deces la 90%.

Gheorghiţă, despre eficiența dozei booster a vaccinului anti-COVID

„După o primă schemă de vaccinare, protecţia faţă de infecţie (cu Omicron) e limitată, e considerabil scăzută, dar se menţine o protecţie faţă de spitalizări şi faţă de riscul de deces.

Această protecţie e acum considerată ridicată, cu atât mai mult după administrarea dozei de booster.

Studiile ne arată că protecţia unei prime scheme de vaccinare faţă de infecţie e de circa 30%, iar protecţia după o primă schemă de vaccinare e de aproximativ 50% faţă de riscul de spitalizare şi decese. Aici vorbim de varianta Omicron.

După administrarea dozei booster, protecţia faţă de infecţie creşte la 60%, iar faţă de formele severe care necesită spitalizare şi față de decese creşte la 90% în primele două luni de la booster. Ea are o tendinţă uşoară de scădere după trei luni de la booster”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Totodată, acesta a anunțat că, în perioada 13-20 ianuarie, în platforma de programare pentru vaccinarea anticornavirus au fost efectuate 2.841 de programări pentru copiii cu vârste între 5 și 11 ani.

Raed Arafat: Putem să ne așteptăm și la creșteri mai rapide a numărului de cazuri COVID

În cadrul aceleiași conferințe, secretarul de stat Raed Arafat, șeful DSU, a declarat că încă nu suntem pe un platou și putem să ne așteptăm în continuare la o creștere a numărului de infectări.

„Este o creștere. (…) Asta arată că avem infectări din ce în ce mai multe. Înseamnă că nu ne-am stabilizat, nu suntem pe un platou încă și putem să ne așteptăm la surprize și la creșteri mai rapide. Asta înseamnă ce vedem la acest moment și asta înseamnă că la un moment, dacă ajungem la un număr foarte mare de infectări, putem să ajungem și la un impact pe sistemul sanitar mai serios”, a declarat Raed Arafat.

Joi, România a înregistrat un record absolut al numărului de infectări cu SARS-CoV-2.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`