110 milioane de euro din partea UE pentru consolidarea sarcofagului de la Cernobîl

110 milioane de euro din partea UE pentru consolidarea sarcofagului de la Cernobîl
Comisia Europeană (CE) a decis alocarea suplimentară a 110 milioane de euro pentru finalizarea construcției noului sarcofag al centralei nucleare Cernobîl, a anunțat președintele CE, Jose Manuel Barroso, conform Re...

Comisia Europeană (CE) a decis alocarea suplimentară a 110 milioane de euro pentru finalizarea construcției noului sarcofag al centralei nucleare Cernobîl, a anunțat președintele CE, Jose Manuel Barroso, conform Reuters.

Președintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a fost anunțat de președintele CE că va primi 110 milioane de euro, fonduri suplimentare pentru consolidarea noului înveliș al centralei atomice de la Cernobîl.

Uniunea Europeană precum și alți susținători financiari ai Ucrainei vor participa, marți, la Kiev, la o conferință dedicată împlinirii a 25 de ani de la dezastrul nuclear de la Cernobîl.

Experiții au anunțat de mai mulți ani că învelișul de beton al reactorului 1 al centralei este plin de crăpături, putând duce la reacții periculoase.

Accidentul nuclear de la Cernobîl, care a avut loc pe 26 aprilie 1986, reprezintă cea mai gravă catastrofă nucleară, ducând la moartea a 56 de persoane și iradierea masivă a altor 6,6 milioane.