A început schimbul de 1.000 de prizonieri dintre Rusia și Ucraina. Fiecare țară a recuperat primii 390 de oameni

A început schimbul de 1.000 de prizonieri dintre Rusia și Ucraina. Fiecare țară a recuperat primii 390 de oameni
Vladimir Putin (Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Mikhael Klimentyev/Kremlin Pool) și Volodimir Zelenski (Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Ukraine Presidency/Ukraine Presi)

Președintele Volodimir Zelenski a declarat vineri ca Ucraina a recuperat 390 prizonieri care erau ținuți captivi de către tabăra rusă. Aceasta este doar prima etapă din ceea ce urmează să fie cel mai mare schimb de prizonieri de la începutul acestui conflict, fiecare dintre părți fiind datoare să elibereze 1.000 de persoane. Decizia a fost luată săptămâna trecută, în cadrul întâlnirii de la Istanbul, potrivit Reuters și EFE, citate de Agerpres.

Zelenski a continaut, spunând că se așteapta că acest schimb să continue sâmbătă și duminică.

„Este foarte important să-i readucem acasă pe toți cei care sunt în captivitate. Verificăm fiecare nume de familie, informații despre fiecare persoană. […] Ne vom continua activitatea diplomatică pentru a face posibile astfel de demersuri”, a scris Zelenski pe Telegram.

De cealaltă parte, Moscova a anunțat că a recuperat 270 de soldați și 120 de civili, inclusiv „locuitori din regiunea Kursk capturați de forțele armate ucrainene” în timpul ofensivei lor din vara anului 2024.

Ucraina și Rusia se acuză reciproc de încălcarea Convenției de la Geneva privind tratamentul prizonierilor

Anterior, autoritățile ucrainene au declarat că printre prizonierii recuperați ca urmare a acestui schimb se numără pușcași marini, soldați din forțele aeropurtate și din apărarea teritorială, precum și din garda națională și poliția de frontieră.

După peste trei ani de lupte, mii de prizonieri de război sunt deținuți de ambele tabere, fără însă ca numărul lor exact să se cunoască.

„Avem confirmarea că aproape 10.000 de persoane se află în captivitate în mâinile rușilor”, a declarat în aprilie comisarul ucrainean pentru persoane dispărute, Artur Dobroserdov.

„Rusia oferă foarte puține informații despre soarta prizonierilor ucraineni și fiecare schimb rezervă multe surprize”, a declarat pentru AFP un înalt oficial ucrainean, sub condiția anonimatului.

Cele două țări se acuză reciproc de încălcarea Convenției de la Geneva privind tratamentul prizonierilor de război, în vreme schimbul de persoane capturate și corpuri ale soldaților uciși rămâne unul dintre ultimele domenii de cooperare între Kiev și Moscova. În prezent, Rusia ocupă aproximativ 20% din teritoriul ucrainean.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`