Actualul șef al FMI ar fi făcut presiuni pentru a ajuta China să urce în clasamentul Doing Business

Actualul șef al FMI ar fi făcut presiuni pentru a ajuta China să urce în clasamentul Doing Business
Sursa foto: Facebook

Liderii Băncii Mondiale, inclusiv directorul executiv de atunci Kristalina Georgieva, au aplicat „presiuni nejustificate” asupra personalului pentru a spori clasamentul Chinei în raportul „Doing Business 2018” al băncii, potrivit unei anchete independente publicate joi, relatează Reuters.

Raportul, pregătit de firma de avocatură WilmerHale la cererea comitetului de etică al băncii, ridică îngrijorări cu privire la influența Chinei asupra Băncii Mondiale și judecata actualei șefe FMI, Kristalina Georgieva, și a președintelui de atunci al Băncii Mondiale, Jim Yong Kim.

Georgieva a declarat că nu este de acord „fundamental cu constatările și interpretările” raportului și a informat consiliul executiv al FMI.

Grupul Băncii Mondiale a anulat joi întregul raport „Doing Business” privind climatul afacerilor, spunând că audierile interne și ancheta WilmerHale au ridicat „aspecte etice, inclusiv conduita foștilor oficiali ai consiliului, precum și a personalului actual și / sau fost al Băncii. ”

Departamentul Trezoreriei SUA, care administrează participațiile dominante ale SUA în FMI și Banca Mondială, au declarat că analizează ceea ce a numit „constatări serioase”.

În raportul „Doing Business 2018”, publicat în octombrie 2017, China a urcat cu șapte locuri, pe poziția 78 după ce s-au făcut o serie de modificări ale metodologiei de calcul.

Raportul WilmerHale a citat, de asemenea, presiuni legate de datele utilizate pentru calculul scoringului Arabiei Saudite, Emiratele Arabe Unite și Azerbaidjan în raportul „Doing Business 2020” publicat în 2019, dar nu a găsit nicio dovadă că vreun membru al boardului Băncii Mondiale ar fi fost implicați în aceste schimbări.

Arabia Saudită a urcat 30 de locuri până pe locul 62 în raportul „Doing Business 2020”. „În viitor, vom lucra la o nouă abordare pentru evaluarea climatului de afaceri și de investiții”, a spus Banca Mondială.

Ultima oră
23:58 - Guvernul se va reuni luni pentru a remedia situația școlilor private. Dan Vîlceanu: Se mai întâmplă asemenea lucruri. E fost o eroare, pur și simplu
23:43 - Gabriela Firea: PNL a pierdut alegerile, dar pune condiții. Noi nu suntem umbrela lor / Nu e adevărat că eu, Grindeanu și Tudose împingem PSD la guvernare (VIDEO)
23:21 - Anca Dragu: Întâlnirea de luni Ciucă – Cioloș nu e una de negociere. PNL şi PSD împing spre un cabinet minoritar. USR nu susține un astfel de guvern
22:52 - Loteria de Vaccinare, a patra extragere săptămânală. Care e numărul câștigător al marelui premiu de 100.000 de lei
22:35 - CSM: Noile restricţii anti-COVID nu se aplică instanţelor şi parchetelor
22:24 - Florin Roman (PNL): Am refuzat o eventuală intrare în Guvern acum a PSD / Sper ca la USR să nu găsim oameni care ne înjură toată ziua pe noi și pe președintele Iohannis sau care ne acuză că ne-am luat cu X sau cu Y (VIDEO)
21:54 - Accesul în sediile ANAF se va face doar cu certificat verde COVID, începând de luni
21:40 - Cristian Diaconescu (PMP), despre criza politică: Partidele stau cu ochii pe sondaje și sunt mai specialiste în ce trebuie să facă ceilalți (VIDEO)
21:17 - Protest în Capitală. Oamenii manifestează împotriva restricțiilor și vaccinării (VIDEO)
20:56 - Valeriu Gheorghiţă: Rata de acoperire vaccinală e de 40% la populaţia adultă. Până la sfârşitul anului, sperăm să atingem pragul de imunizare colectivă prin vaccinare