Agenţia Europeană pentru Medicamente avertizează că în această iarnă ar putea să apară noi variante ale coronavirusului

Agenţia Europeană pentru Medicamente avertizează că în această iarnă ar putea să apară noi variante ale coronavirusului
Foto: Pixabay.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat că în această iarnă ar putea să apară noi variante ale coronavirusului SARS-CoV-2, dar vaccinurile existente pe piaţă ar trebui să protejeze în continuare populaţiile împotriva formelor grave, potrivit AFP.

EMA: În această iarnă ar putea să apară noi variante ale coronavirusului

În prezent, UE se pregăteşte să lanseze o campanie de vaccinare cu doze booster înaintea unui val anticipat de noi infectări până la sfârşitul acestui an. Campania va fi realizată cu vaccinuri adaptate, autorizate joi de către EMA, ce vizează varianta de acum dominantă Omicron, precum şi cu vaccinurile originale dezvoltate pentru a combate tulpina originală a noului coronavirus, detectată pentru prima dată în China la sfârşitul anului 2019, au precizat specialiştii de la Agenţia Europeană pentru Medicamente.

Marco Cavaleri, directorului departamentului de strategie vaccinală din cadrul EMA, a transmis că oamenii „nu ar trebui să aştepte un vaccin specific”: „Ar putea să apară o nouă variantă emergentă, pe care noi nu putem să o prevedem astăzi”, a adăugat acesta.

EMA a aprobat joi vaccinurile adaptate de Pfizer-BioNTech şi Moderna care vizează subvarianta Omicron BA.1 şi tulpina originală a noului coronavirus. De asemenea, un nou vaccin Pfizer, care ţinteşte subvariantele deosebit de contagioase de Omicron BA.4 şi BA.5, apărute în ultimele luni şi care au devenit dominante la nivel mondial, ar urma să fie autorizat de EMA la jumătatea lunii septembrie. Un vaccin similar dezvoltat de Moderna se află la rândul său în pregătire.

Cei mai mulţi europeni vor primi vaccinurile originale, „care sunt în continuare capabile să ofere protecţie împotriva formelor grave de COVID-19 şi împotriva riscului de deces”, deşi sunt mai puţin eficiente împotriva riscului de transmitere virală, a explicat Marco Cavaleri.

Urmăriți B1TV.ro și pe