Alegeri federale Germania, rezultate exit-poll: Social-democrații sunt pe prima poziție, cu un avans fragil față de CDU

Alegeri federale Germania, rezultate exit-poll: Social-democrații sunt pe prima poziție, cu un avans fragil față de CDU
Principalii candidați la funcția de cancelar al Germaniei sunt Armin Laschet (CDU) și Olaf Scholz (SPD). Foto: Facebook

SPD s-a clasat pe prima poziție la alegerile federale din Germania, cu un scor de 26%, conform rezultatelor exit-poll. Social-democrații sunt urmați de CDU, cu 24%, iar podiumul este completat de Verzi, care ar fi obținut 14,5% dintre voturile exprimate. Alte formațiuni care ar trece pragul pentru intrarea în Bundestag sunt FDP (12%), AfD (10%) și Stânga (5%).

Social-democrații, pe prima poziție la alegerile federale din Germania, conform rezultatelor exit-poll

Angela Merkel, cancelar al Germaniei de 15 ani, va face un pas în spate după scrutin și îl propune ca succesor pe Armin Laschet, președintele CDU. Totuși, omul cu prima șansă pare să fie candidatul social-democraților, Olaf Scholz, actual vice-cancelar și ministru federal al finanțelor.

Despre Angela Merkel și retragerea ei din politica mare a vorbit și Cristian Diaconescu, fost șef al diplomației române, la „Selectiv” cu Dan Bucura, duminică, pe B1 TV.

„Angela Merkel, 15 ani cancelar, a avut o istorie extrem de interesantă și iese, în primul rând, cu capul sus, ceea ce e mare lucru. Câteva elemente punctuale – în primul rând, din zona puternică europeană, a fost o susținătoare a atenției pentru Europa de Est. (…) E foarte interesant, deși e un lider european, un lider puternic european, e foarte atentă la detalii. E foarte atentă la elementele de nuanță, se știa că atunci când negociezi bugetul Uniunii Europene și stai zi și noapte acolo la Bruxelles nu numai președintele Comisiei, dar și Angela Merkel știu exact capitolele bugetare și de unde se iau și se dau niște bani statelor. Din acest punct de vedere, în anumite momente, pe care le mai știu și eu, Angela Merkel ne-a ajutat efectiv”, a spus președintele PMP.