Alegerile prezidențiale din Brazilia se îndreaptă spre al doilea tur de scrutin, pericolul ca extrema dreaptă să câștige nu a trecut

Alegerile prezidențiale din Brazilia se îndreaptă spre al doilea tur de scrutin, pericolul ca extrema dreaptă să câștige nu a trecut
Deși extrema dreaptă e pe cai mari, secretarul de stat al SUA laudă Brazilia, sursă foto: captură YT

Președintele brazilian de extremă-dreapta Jair Bolsonaro a revendicat victoria asupra sondajelor de opinie care îl plasau pe locul al doilea la distanță în alegerile de duminică, în care a obținut rezultate mult mai bune decât se preconiza, forțând un al doilea tur de scrutin.

Lula a ajuns la 48,4 la sută, iar Bolsonaro la 43,3 la sută

Institutul de sondare Datafolha preconiza înainte de alegerile din primul tur că Bolsonaro va strânge doar 36% din voturile valabile față de 50% pentru candidatul de stânga Luiz Inacio Lula da Silva.

Lula a ajuns la 48,4 la sută, iar Bolsonaro la 43,3 la sută, cu 99,8 la sută din rezultatele secțiilor de votare înregistrate.

Lula (stânga) ar fi avut potrivit sondajelor un avans de 14 puncte față de Bolsonaro (dreapta), 48% la 34%, sursă foto: captură YT

Bolsonaro a vorbit cu reporterii din Brasilia duminică seara și a declarat că va dedica mai mult timp pentru a convinge cele mai sărace sectoare ale societății că le-ar fi mai bine cu un guvern de extremă dreapta decât cu unul de stânga.

Deși extrema dreaptă e pe cai mari, secretarul de stat al SUA laudă Brazilia

Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a felicitat Brazilia pentru „succesul primului tur de scrutin” și a declarat că SUA sunt încrezătoare că următorul tur de scrutin va decurge la fel de bine.

Candidatul prezidențial, Luiz Inacio Lula da Silva s-a adresat susținătorilor după aflarea rezultatelor alegerilor din această zi. „Destinului îi place ca eu să trebuiască să muncesc un pic mai mult”, le-a spus el.

Mai multe sondaje de opinie îl arătau pe Lula în fața lui Bolsonaro cu 10-15 puncte procentuale înainte de votul de duminică.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
15:51 - Muncitorii români din Croația continuă protestele în Zagreb. N-au fost plătiți de două luni
15:50 - Primăria Brașov, amendată după accidentul în lanț din zona Dârste
15:38 - Cum funcționează contra propaganda ucraineană? Povestea unei tinere care vorbește cu mii de ruși în Telegram: „Sper că cel puțin câțiva oameni vor ajunge la ideea că ‘Soțul meu îmi este mai drag decât Herson'”
15:37 - Niculae Bădălău, arestat preventiv, a fost revocat de Parlament de la Curtea de Conturi (VIDEO)
15:29 - Preotul Vasile Bratie, despre venirea lui Moș Nicolae în copilăria sa: „Aveam nişte opinci roase de capră pe care nu puteam să le dăm cu cremă, dar le spălam şi le aşezam frumos lângă uşă”
15:27 - Ambasadorul Emil Hurezeanu, despre aderarea la Schengen: Președintele Austriei are o opinie favorabilă României. Decizia finală aparține guvernului, iar semnalele nu sunt optimiste
15:11 - Veste uriașă pentru Simona Halep: „S-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organism”
15:08 - Tudor Chirilă, replici dure la adresa lui Denis Roabes: „Știți cum e la fotbal? Când echipa joacă bine e meritul jucătorilor, când echipa nu joacă bine e vina antrenorului”
15:06 - Adrian Negrescu, despre „taxa pe soare”: E ca un fel de bomboană pe colivă în sectorul energetic. Virgil Popescu s-a pierdut în declarații. De fiecare dată când a fost vorba de energie, au fost măsuri ezitante (VIDEO)
14:59 - Dani Mocanu a făcut ravagii pe TikTok. Manelistul s-a filmat în timp ce își distrugea bolidul în valoare de 200.000 de euro