Alertă nucleară: Miezul reactorului Fukushima 3 a început să se topească

Alertă nucleară: Miezul reactorului Fukushima 3 a început să se topească
După explozia petrecută sâmbătă la reactorul 1 al centralei nucleare de la Fukushima, au apărut probleme la sistemul de răcire al reactorului 3, existând posibilitatea unei alte explozii. Potrivit...

După explozia petrecută sâmbătă la reactorul 1 al centralei nucleare de la Fukushima, au apărut probleme la sistemul de răcire al reactorului 3, existând posibilitatea unei alte explozii. Potrivit specialiştilor, miezul reactorului a început să se topească şi este posibil ca la cele două unităţi ale centralei să fi fost declanşate procese de fisiune.

Sistemul de răcire al reactorului 3 nu mai funcţionează, ceea ce face necesare masuri de urgenţă de furnizare de apă la reactor, potrivit unui oficial al agenţiei japoneze pentru siguranţă nuclear, citat de Reuters.

Oficialul citat a mai menţionat că este posibil ca cel puţin 9 persoane să fi fost expuse la radiaţii, această cifră putând creşte la 70-160 de persoane.

„Credem că este foarte probabil să se fi declanşat o fisiune”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano.

„Nu putem verifica ce se întâmplă în miezul reactorului, dar luăm măsuri plecând de la această ipoteză”, a adăugat oficialul.

Explozia produsă sâmbătă la centrala nucleară japoneză Fukushima 1 nu a avut loc la reactorul 1, iar învelişul acestuia nu a fost avariat, a declarat Yukio Edano, citat de agenţia Kyodo.

Incidentul nuclear produs sâmbătă în Japonia este evaluat la 4 pe o scară cu şapte gradaţii, potrivit Agenţiei japoneză pentru securitate nucleară şi industrială. Incidentul de nivelul 4 este cel mai grav înregistrat până în prezent în Japonia.