Ambasada niponă la Paris protestează faţă de parodierea cutremurului de către postul Canal+

Ambasada niponă la Paris protestează faţă de parodierea cutremurului de către postul Canal+
Ambasada Japoniei la Paris a protestat faţă de parodierea de către postul de televiziune francez Canal+ a situaţiei din această ţară, după cutremurul şi catastrofa nucleară de la Fukushima, informează AFP....

Ambasada Japoniei la Paris a protestat faţă de parodierea de către postul de televiziune francez Canal+ a situaţiei din această ţară, după cutremurul şi catastrofa nucleară de la Fukushima, informează AFP. La câteva zile după cutremurul ce a lovit Japonia pe 11 martie, emisiunea satirică Les Guignols de l’Info a făcut o asociere între distrugerea Hiroshimei, în 1945, de către bomba atomică, şi cea a oraşului Sendai, situat în nord-estul Japoniei.

În cadrul emisiunii, o marionetă apărea în fotografiile celor două oraşe, fiind pusă să afirme că „japonezii nu au făcut nimic de la cel de al Doilea Război Mondial”.

Într-o altă scenetă, angajaţii centralei Fukushima, care fac eforturi de stopare a emisiilor radioactive, sunt comparaţi cu personaje din jocul video Mario Bros.

La Ambasada Japoniei la Paris au fost trimise numeroase e-mailuri din partea cetăţenilor japonezi care trăiesc în Franţa, aceștia plângându-se de glumele care se fac pe seama dezastrului.

„Ei au apreciat că este anormal ca postul de televiziune francez să facă glume pe seama situaţiei actuale din Japonia (…) şi a muncitorilor de la centrala nucleară de la Fukushima, care îşi pun viaţa în pericol”, a declarat sursa din cadrul ambasadei.

„Din acest motiv am trimis, la 18 martie, o scrisoare de protest conducerii Canal+”, a adăugat sursa citată.

Canal+ a răspuns printr-un e-mail, în care explică faptul că „Les Guignols de l’Info este un program care critică tot felul de persoane şi evenimente, fără nicio excepţie”, adâugând însă că postul nu are „nicio intenţie să jignească victimele sau poporul japonez”.