Amnesty International vine cu clarificări după raportul privind războiul din Ucraina: Cerem scuze pentru durerea și furia pe care le-am provocat. Nimic nu justifică acțiunile rusești

Amnesty International vine cu clarificări după raportul privind războiul din Ucraina: Cerem scuze pentru durerea și furia pe care le-am provocat. Nimic nu justifică acțiunile rusești
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Organizația Amnesty International a cerut scuze pentru „durerea și furia” pe care le-au provocat la Kiev prin raportul său în care acuza armata ucraineană că pune în pericol civilii. ONG-ul nu se dezice de conținutul raportului, dar îl nuanțează: armata ucraineană ia măsuri de precauție pentru protejarea civililor și nimic nu justifică acțiune trupelor ruse.

Amnesty International, reacție la furia pe care a stârnit-o la Kiev

„Amnesty International regretă profund durerea și furia pe care le-a provocat raportul nostru despre tacticile de luptă ale armatei ucrainene. Prioritatea noastră în acest conflict, la fel ca în oricare altul. e să se asigure că civilii sunt protejați. Acesta a fost singurul nostru obiectiv când am lansat această ultimă documentare.

Ne susținem pe deplin descoperirile, dar regretăm durerea cauzată”, a transmis organizația într-un email către agenția Reuters.

Amnesty International: Nimic nu justifică acțiune trupelor rusești

Organizația a susținut în raportul său că a descoperit trupe ucrainene lângă reședințe civile în 19 orașe și sate pe care le-a vizitat, acuzația fiind că armata ucraineană practic pune în pericol viețile civililor prin stabilirea de baze și operarea de arme în zone rezidențiale, inclusiv școli și spitale.

Acum, însă, Amnesty International își nuanțează afirmațiile și punctează că, totuși, nimic nu justifică acțiune rușilor în Ucraina.

„Asta nu înseamnă că Amnesty International consideră forțele ucrainene responsabile pentru încălcările comise de trupele ruse și nici că armata ucraineană nu ia măsuri de precauție adecvate în altă parte a țării.

Trebuie să fim foarte clari: nimic din am documentat că fac trupele ucrainene nu justifică în vreun fel acțiunile rusești”, insistă acum organizația.

După publicare, raportul Amnesty International a fost folosit ca argument de propaganda rusă, care acuzase în repetate rânduri trupele ucrainene că-i folosesc pe civili pe post de scuturi umane. De cealaltă parte, ucrainenii acuză forțele ruse că intenționat atacă ținte civile tocmai pentru a slăbi rezistența țării prin teroare. Raportul a stârnit acuzații din partea Kievului și nu numai că ONG-ul face jocurile regimului de la Kremlin. În acest context, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Amnesty International că „încearcă să amnistieze statul terorist rus”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
22:12 - Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt
20:38 - Miliardarul Ion Țiriac a trăit momente uluitoare: „Dormeam unul pe pat, unul sub pat”
20:14 - FRF condamnă incidentele tragice de la meciul din Indonezia: „Este o zi tristă pentru fotbalul mondial, dar una pe care nu trebuie să o uităm” (VIDEO)
19:54 - Cristina Ich și Alex Pițurcă s-au despărțit: „În sfârșit, sunt fericită” (FOTO)
19:32 - Șeful Pentagonului nu consideră iminentă o invazie a Chinei în Taiwan. Lloyd Austin: Bejingul vrea să stabilească un nou normal
19:08 - Jens Stoltenberg (NATO): Ucrainenii au fost capabili să ia orașul Liman, iar asta demonstrează că fac progrese și pot să respingă forțele ruse
18:42 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Horoscopul chinezesc în Luna Câinelui sub element Metal Yang. Predicțiile pentru fiecare zodie (VIDEO)