Andrzej Duda refuză întâlnirea cu Angela Merkel. Anunțul Poloniei a venit la scurtă vreme după anunțul Rusiei privind finalizarea Nord Stream 2

Andrzej Duda refuză întâlnirea cu Angela Merkel. Anunțul Poloniei a venit la scurtă vreme după anunțul Rusiei privind finalizarea Nord Stream 2
Foto: Hepta.ro / Face to Face / Stocki/face to face

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, nu se va întâlni cu Angela Merkel în timpul vizitei pe care o va efectua cancelarul german sâmbătă la Varșovia, a anunțat un oficial de rang înalt din Administrația prezidențială poloneză, potrivit dpa international.

Andrzej Duda refuză întâlnirea cu Angela Merkel

Programul vizitei a fost schimbat la puțin timp după ce Rusia a anunțat finalizarea controversatului gazoduct prin care își va majora exportul de gaze către Germania, un proiect care s-a lovit de opoziția vehementă a Poloniei și a Ucrainei.

Guvernul german anunțase la început de septembrie că Angela Merkel va avea o întrevedere cu Andrzej Duda.

Cu toate acestea, Pawel Soloch, șeful pe zona de securitate națională din președinția poloneză, a precizat vineri că întâlnirea nu va mai avea loc din cauza „coincidențelor de împrejurări și a nepotrivirii” de programe.

Soloch a spus la un post de radio polonez că, în timp ce Angela Merkel va fi la Varșovia, președintele Duda se va afla la Katowice pentru o vizită plănuită de multă vreme, precum și că ambasada germană a fost informată cu privire la călătorie.

Chiar și așa, momentul anunțului făcut de partea poloneză a ridicat semne de întrebare pentru că a venit la scurtă vreme după ce Rusia a anunțat finalizarea lucrărilor la Nord Stream 2.

Polonia și alte state europene au criticat proiectul și l-au denunțat drept un instrument geopolitic pe care Moscova l-ar putea folosi pentru a submina securitatea energetică a Europei și pentru a dilua din statutul de țară de tranzit al Ucrainei.

Chiar și așa, la jumătatea verii, Germania și SUA anunțau că au ajuns la un acord pentru a permite finalizarea gazoductului fără a fi impuse noi sancțiuni americane.

Presa poloneză relatează că nemulțumirea legată de Nord Stream 2 a jucat într-adevăr un rol în decizia lui Duda de a nu se întâlni cu Merkel.

Varșovia: Cancelarul Germaniei va avea o întrevedere cu premierul Poloniei

Angela Merkel se va întâlni sâmbătă cu Mateusz Morawiecki, spune guvernul de la Varșovia, care a menționat una dintre temele de discuție va fi situația de la frontiera dintre Polonia și Belarus.

Polonia, Lituania și Letonia îl acuză pe Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului, că aduce la frontieră refugiați din Orientul Mijlociu ca formă de răzbunare pentru sancțiunile impuse de UE.

Urmăriți B1TV.ro și pe